časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Technika v domácnosti (63) Spotřebiče u Rotta

Mgr. Lucie Střechová, Národní technické muzeum | www.ntm.cz

Nedílnou a progresivní součástí nabídky známého pražského obchodu V. J. Rott, jehož 180. výročí si letos připomínáme, se ve 20. letech 20. století postupně staly i domácí elektrospotřebiče. Mezi mnoha oborovými sekcemi obchodu mělo oddělení potřeb pro domácnost důležité postavení, protože lákalo k nákupu i laické zákazníky. Především ale zahrnovalo neuvěřitelnou nabídkovou škálu věcí a bylo také i díky elektrospotřebičům jedním z nejvíce se rozvíjejících oddělení. To podporovala i skutečnost, že kompletní sortiment obchodu byl vytištěn v aktuálních dvojjazyčných katalozích a provedené objednávky firma rozesílala, v pozdějších letech dokonce i rozvážela vlastními auty. Avšak k základním pravidlům firmy patřilo, že veškeré zboží nabízené v katalogu muselo být fyzicky přítomné i ke koupi v obchodě.

Vánoční katalog obchodu z roku 1931 zákazníkům nabízel hned několik elektrických pomocníků. K nejrozšířenějším patřily přístroje z oblasti hygieny a péče o tělo v podobě elektrických kulem či vysoušečů vlasů německé značky Fön-Son ve dvou velikostních variantách. Pro úklidové činnosti obchod nabízel elektrické žehličky domácí výroby Kosmos s přívodním kabelem za 80 korun a hrncový vysavač Herkules v ceně 1 500 korun. Je třeba uvést, že rozšiřování katalogu elektrospotřebičů domácí techniky bylo rozvážné a na počátku 30. let 20. století v nabídce stále převládaly spotřebiče plynové a cestovní s lihovým výhřevem. Nicméně postupně se během uvedeného desetiletí v nabídce objevily elektrické kompresorové lednice nebo pračky, jejichž prací lázeň byla poháněna elektromotorem. Zajímavou službou, kterou obchod zákazníkům nabízel, bylo sestavení seznamu svatební výbavy, kam drobné spotřebiče, zejména žehličky, také patřily.

Majitelé firmy V. J. Rott byli pokrokoví obchodníci, kteří již v roce 1900 nechali obchodní dům osvětlit 22 žárovkami. V elektřině viděli budoucnost, a tak i mimo oddělení domácnosti obměňovali mechanické přístroje jako vrtačky a ventilátory za elektrické. Bohužel další tržní vývoj po roce 1948 již popsat nelze a obsah nabídky začal být centrálně řízen národním podnikem Domácí potřeby Praha.