časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Technika v domácnosti (62) Žižkovská firma Elpa

Mgr. Lucie Střechová, Národní technické muzeum | www.ntm.cz

Pozoruhodným faktem historie meziválečné drobné elektrotechniky v Československu je množství činorodých a vynalézavých lidí, kteří se pouštěli do vlastní výroby a samostatného podnikání. Vlna těchto osamostatňovacích snah přišla v Československu se začínající konjunkturou v druhé polovině 30. let 20. století. Nejinak tomu bylo i v případě malé žižkovské firmy z Basilejského náměstí, která produkovala své výrobky pod značkou Elpa.

Zakladatel této firmy Ing. Bohumil Černý se narodil v roce 1887 v Neratovicích. Během první světové války působil jako inženýr ve strojírnách v Blansku, pak se vrátil zpět do Neratovic, kde si v roce 1924 zažádal o elektromechanickou živnostenskou koncesi. Z pozdějších dochovaných dokumentů lze vyčíst, že oborem činnosti Ing. Černého bylo provádění rozvodů a zřizování provozoven pro výrobu elektrické energie za účelem osvětlení a přenosu síly. Kolem roku 1936 se však odstěhoval do Prahy, žádal Magistrát hlavního města o přesun živnosti elektromechanické a v srpnu roku 1938 je zaregistrován zápis živnosti elektrotechnické. Tento krok byl počátkem vedoucím k výrobě vlastních elektrospotřebičů pod značkou Elpa. Do sortimentního rejstříku firmy záhy patřily elektrické pájky ve dvou velikostních variantách Normal a Grand, dále vařiče a kuchyňské sporáky, vyráběné také v několika typech. V březnu 1941 si firma dokonce registrovala svou ochrannou známku s označením Elpa u Živnostenské a obchodní komory v Praze. Ale Ing. Černý v červenci 1944 náhle zemřel a jeho manželka Irena vedla podnik s dalšími spolupracovníky zdatně dál až do znárodnění v roce 1948.

Z poměrně krátké činnosti firmy se zásluhou rodiny Šípkovy dochoval šestiplotýnkový domácí sporák Elpa s dvěma troubami, který si na statek v Milovicích pořídila na přelomu let 1939 a 1940. Stal se velmi oblíbenou součástí velké domácnosti a později též jedinou vzpomínkou na státem zabavený statek. Tento velmi opečovávaný spotřebič rodina nakonec v roce 2009 věnovala do sbírek Národního technického muzea (tedy po smrti jeho jediné uživatelky) a dnes je vystaven ve stálé expozici Technika v domácnosti jako doklad činnosti mnoha menších československých elektrotechnických firem své doby.

(pokračování)