časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Technika pro prostředí s nebezpečím výbuchu Pepperl+Fuchs

|

číslo 11/2003

inovace, technologie, projekty

Technika pro prostředí s nebezpečím výbuchu Pepperl+Fuchs

Společnost Pepperl+Fuchs je již téměř padesát let významným výrobcem techniky pro prostředí s nebezpečím výbuchu. Specializuje se na zařízení využívající princip jiskrové bezpečnosti, která nalézají uplatnění hlavně v řídicích systémech v chemickém průmyslu. Obr. 1. Tato zařízení umožňují instalovat, ovládat a monitorovat spínače, převodníky, ventily a další měřicí a akční členy v prostředí výbušných par a plynů.

Vývoj těchto zařízení prošel dlouhou cestu od nejjednodušších oddělovačů se Zenerovými diodami až k současným jiskrově bezpečným průmyslovým sběrnicím. Také sortiment výrobků firmy Pepperl+Fuchs je z uvedeného hlediska rozdělen do tří hlavních skupin.

Zařízení pro připojení systémem bod-bod (point-to-point)

Sem patří všechny jiskrově bezpečné bariéry, které umožňují převést signály, ať již analogové nebo dvoustavové, z prostředí s nebezpečím výbuchu do prostředí normálního. Principiální užití těchto oddělovačů ukazuje obr. 1. Jedná se o známé bariéry řady K (obr. 2) pro připojení kontaktů, přibližovacích čidel, teploměrů, převodníků nebo ventilů. Pro větší systémy se používá systém základní deska s předinstalovanými bariérami a systémovým kabelem pro standardní typy řídicích systémů. Pepperl+Fuchs nabízí i komponenty klasické polní instrumentace – hlavně přibližovací čidla pro monitorování polohy ventilů, tlakové snímače a další. Pro snímače systému HART jsou k dispozici multiplexory HART.

Obr. 2.

Zařízení pro připojení bod-sběrnice (point-to bus)

Rozvoj distribuovaných systémů se nevyhnul ani chemickému průmyslu. Naopak, v rozlehlých chemických provozech je zjednodušení kabeláže velkou výhodou. Zařízení bod-sběrnice jsou vlastně jednotky vzdálených vstupů a výstupů. Pepperl+Fuchs dodává dva typy těchto jednotek. První z nich, jednotka RPI, musí být umístěna v normálním prostředí a má pouze jiskrově bezpečné vstupy a výstupy. Jednotka IS-RPI (obr. 3) již může být instalována v prostředí s nebezpečím výbuchu a připojena jiskrově bezpečnou sběrnicí Profibus PA, Modbus nebo Foundation Fieldbus. Obě jednotky jsou modulární, lze je sestavit na míru zamýšlené aplikaci a umožňují využít všech výhod, které přinášejí průmyslové sběrnice – dálkové nastavení, hlášení chyb, redundanci atd. Tyto systémy rovněž řeší i případný přenos protokolu HART.

Zařízení pro jiskrově bezpečné sběrnice (bus-to-bus)

Další vývoj polní instrumentace přinesl čidla a akční členy, které lze přímo připojit k jiskrově bezpečné sběrnici. Obr. 3. Pro tuto sběrnici jsou zapotřebí další prvky, jako např. opakovače, převodníky sběrnic (gateway), oddělovače do normálního prostředí apod. Uvedená zařízení tvoří další část nabídky firmy Pepperl+Fuchs. Základní jednotkou je segment coupler (oddělovač sběrnice), který transformuje např. sběrnici Profibus DP užívanou v normálním prostředí na sběrnici Profibus PA v prostředí s nebezpečím výbuchu. V nabídce jsou i zařízení polní instrumentace připojitelná k jiskrově bezpečným sběrnicím – hladinoměry, ultrazvuková čidla, snímače úhlu natočení, ovladače ventilů a další.

Pepperl+Fuchs dodává i zařízení pro systémy FieldConnex, který je dalším krokem v integraci systémových sběrnic podle IEC 61158-2, Foundation Fieldbus nebo Profibus PA.

Nabídka firmy Pepperl+Fuchs, kterou v České republice zastupuje společnost FCC Průmyslové systémy, pokrývá celý sortiment zařízení potřebných pro řídicí systémy technologií pracujících v prostředí s nebezpečím výbuchu. Podrobnější informace týkající se technických parametrů, standardů, certifikátů i obchodních podmínek si mohou zájemci vyžádat v kterékoliv kanceláři firmy FCC Průmyslové systémy s. r. o.

FCC Průmyslové systémy s. r. o.
info@fccps.cz
www.fccps.cz

400 11 Ústí nad Labem, SNP 8, tel.: 472 774 173, fax: 472 772 115
603 00 Brno, Vinařská 1a, tel.: 543 215 654, fax: 543 215 655
182 00 Praha 8, U Slovanky 3, tel.: 266 052 098, fax: 286 890 252