časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Tabulky a vzorce pro elektrikáře, elektronické inženýry a další zájemce v chytrém telefonu

redakce ELEKTRO | www.eel.cz

Především elektrikářům je určena užitečná aplikace ELECTROtools určená pro chytré přístroje s OS Android.

Obsahuje celou řadu tabulek a grafik: třídy ochrany, IP kódy, motorová zakončení, světelné obvody, optické kabely, kódy barevných pojistek, barevně označené zakončení kabelů, telekomunikační kabely, údaje o zářivkách a řadu dalších. K dispozici je také mnoho kalkulaček vzorců: napájení, výkon motoru, pokles napětí, Ohmův zákon, dimenzování kabelů, délka kabelu a opět řada dalších. Pro instalace satelitních zařízení jsou určeny Sat-Finder nebo Dish Alignment Calculator. Šikovná je možnost doplnit si aplikaci vlastními soubory.

Hned po instalaci aplikace upozorňuje, že většina položek v tabulkách je založena na německých nebo evropských normách.

Aplikaci ELECTROtools, akt. verze 3.0.2. (z března), lze stáhnout z Google Play nebo i z jiných archivů. Vyžaduje Android v. 4.1 nebo vyšší. Kvalitu a přesnost uvedených informací nejlépe posoudí elektrikář, který ve své denní praxi často vyhledává a využívá různé tabulky a matematické vzorce pro výpočty obvodů a elektrických veličin.

Program má však i určité nedostatky, které mohou být pro některé potenciální uživatele zásadní. Především program není lokalizován do češtiny (angličtina a němčina jsou samozřejmostí), protože však nechybí polština, řečtina nebo rumunština, dá se předpokládat, že jednou bude v aktualizaci i čeština.

Druhým podstatným mínusem je nemožnost využit SD kartu a program do ní přesunout. Instalační soubor má velikost 26,5 MB. Po instalaci však aplikace zabere téměř 80 MB hlavní paměti, což může být pro některé uživatele důležité.

Dá se však předpokládat, že autoři mohou zmíněné dva nedostatky odstranit v některé aktualizaci. Reakce uživatelů Google Play jsou víceméně jednoznačné: „prosíme česky“. Komu by přesto program nevyhovoval, může ho kdykoliv odinstalovat.