časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Systém „pro M compact“

|

číslo 4/2004

AMPER 2004

Systém „pro M compact“

Luděk Vach, ABB s. r. o.

Systém „pro M compact“ byl hned při uvedení na trh přivítán mnoha uživateli z těchto důvodů: inovovaná instalační technologie, komfort a bezpečnost při instalaci zařízení a také úspora času a nákladů. Klasický systém „pro M“ je nyní postupně nahrazován řešeními typu „pro M compact”.

Obr. 1

Produkty významně rozšířeného výrobního programu „pro M compact“ jsou schopny pokrýt téměř všechny oblasti zákaznických aplikací až do hodnoty proudu 63 A.

Kompaktní jističe s integrovaným pomocným kontaktem

Kompaktní jistischopností 6 a 10 kA jsou k dispozici také se zabudovaným pomocným kontaktem pro všechny druhy charakteristik. Typickou oblastí využití takovýchto jistije signalizace na velké vzdálenosti a signalizace aktivovaného stavu kompaktního jističe.

V porovnání s předchozími instalačními metodami se dvěma zařízeními nabízejí prvky nové výrobní řady další významné výhody, např. 100% úsporu instalačního místa díky tomu, že kontakt je zabudován na spodku jističe. Je možné použít také systém sběrných přípojnic, tedy propojovací lišty. Navíc při jejich instalaci nevznikají žádné časové ztráty.

Proudové chrániče

Proudové chrániče pro systém „pro M compact„ jsou nabízeny jednak pro stejnosměrné chybové proudy, jednak pro střídavé chybové proudy a pulsující stejnosměrné chybové proudy, se selektivitou do 63 A a zkratovou odolností 6 kA a 10 kA. K dispozici jsou také proudové chrániče se zvýšenou ochranou osob s univerzálními signálními či pomocnými kontakty.

Obr. 2

Doplnění výrobní řady

Tato řada je doplněna pomocným kontaktem, univerzálním signálním či pomocným kontaktem, vypínací a podpěťovou cívkou. Signální nebo pomocný kontakt (jeden dvoucestný spínač) je možné dodatečně zabudovat na pravou stranu chrániče nebo jističe. Pro navolení funkce signálního kontaktu nebo pomocného spínače se používá stavěcí šroub. Nové propojení spínače lze zařadit do série až třikrát po sobě. Zmíněné spínače jsou vybaveny kontrolní funkcí a funkcí reset. Vypínací a podpěťové cívky je možné objednat pro různá napětí.

Obr. 3

Optimalizovaná technologie koncových svorek

Obousměrné válcové zvedací koncové svorky jsou bezpečné proti poruše a zajišťují rychlé připojení. Při povolení šroubu svorka automaticky uvolní otvor pro přední a zadní připojovací bod. Do uzavřené svorky nelze zasunout žádný vodič. To brání nesprávnému zapojení vodičů. Po dotažení šroubu se svorka stáhne v protisměru, a tedy sevře přední i zadní napájecí vstup. Tímto způsobem je možné pevně připojovat zařízení k napájecímu vedení v jediném technologickém kroku, přičemž je zaručena velká stabilita kontaktního spojení. Nový postup je použit na horní i dolní straně jističe. Přívod je tedy libovolný a možný z obou stran.

Větší pracovní prostor

Redukovaná velikost horního a dolního propojení systémem sběrných lišt zaručuje, že systémy „pro M compact„ se snadno instalují a je k nim umožněn snadný přístup. Elektromechanik tudíž má dostatečný přehled o všech připojeních vodičů, díky větší vizuální ploše mezi řadami svorek i pod nimi. Prostor mezi řadami je o 15 % větší, ke všem připojovacím bodům je dokonalý přístup, je zaručeno nerušené vkládání a připojování vodičů.

Obr. 4

Díky nové zadní poloze propojovacích sběrných lišt u speciálního systému „pro M compact„ je dosaženo o 50 % více pracovního prostoru pro instalaci na přední připojovací straně. I v nepříznivých podmínkách, u malých distribučních rozvodnic nebo za nedostatečného osvětlení, je možné pohodlně provádět instalační práce.

Budoucnost v oblasti elektrických instalací patří systému „pro M compact®„. System pro M compact je inovační instalační technologie pro průmyslové i obchodní aplikace ABB s. r. o., divize Automation Technologies.

Zveme Vás k návštna veletrhu AMPER 2004 ve dnech 30. 3 až 2. 4. 2004 na výstavišti Praha-Letňany.

ABB s. r. o.
Heršpická 13
619 00 Brno
tel.: 543 145 503
fax: 543 243 489
e-mail: ludek.vach@cz.abb.com
http://www.abb.cz/elsynn