časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Svodič přepětí typu 1+2+3 HAKEL HLSA25G-255 – Géčko

HAKEL, spol. s r. o. | www.hakel.cz

Zařízení HLSA25G-255 je jedním z hlavních produktů řady G-line a jako ostatní výrobky firmy je navržen v souladu s normou ČSN EN 61643-11 ed. 2. Jde o první svodič přepětí typu 1+2+3 firmy Hakel, který obsahuje v jednom pouzdru varistor v kombinaci se sériově zapojenou bleskojistkou.

Bleskojistka zamezuje vzniku nežádoucích průsakových proudů, jejichž hodnoty dosahují desítky miliampérů a protékají skrze samostatné varistory vlivem jejich polovodičové struktury. HLSA25G-255 je svodič přepětí typu 1+2+3 chránící zařízení před účinky bleskových impulzů až do velikosti 25 kA/pól i rázových přepětí v elektrické síti. Instaluje se co nejblíže vstupu kabelového vedení do chráněného objektu – do hlavního, popř. elektroměrového rozváděče, kde plní svoji funkci při svádění těch největších energií vstupujících do objektu. Jako svodič přepětí typu 3 je jeho ochranná účinnost do vzdálenosti 5 metrů kabelového vedení. Používá se v objektech zvláštní důležitosti (nemocnice, banky, průmysl, školy atd.).

Jelikož patří do ucelené řady G-line, má stejný design i rozměry. Oproti předchozí řadě je svodič přepětí vybaven kovovým klipem DIN, je v porovnání s plastovým pevnější, a je bezpečně upevněn k liště DIN i při mechanických účincích bleskového proudu. Zařízení má nízkou hodnotu UP – napěťovou ochrannou hladinu. Jde o hodnotu napětí, na kterou dokáže svodič při výskytu přepětí omezit.

Svodič přepětí vyrábí firma Hakel v provedení s nevýměnnými moduly, který je obecně podle fyzikálních vlastností nerozebíratelných elektricky vodivých cest uvnitř SPD schopný přenášet větší impulzní výbojové proudy a dosahovat lepších parametrů než provedení s výměnnými moduly.

HAKEL, spol. s r. o., Bratří Štefanů 980, 500 03 Hradec Králové,
tel.: +420 494 942 300, e-mail: info@hakel.czwww.hakel.cz