časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Svodič přepětí s prodlouženou životností

|

číslo 6/2002

Inovace, technologie, projekty

Svodič přepětí s prodlouženou životností

RNDr. Jozef Dudáš, CSc., SALTEK

Obr. 1.

V mnoha článcích už bylo popsáno, jak se zkracuje životnost varistorových svodičů působením proudu, který svedou. Varistor třídy C – 2. stupeň připojený v podružném rozváděči k síti 230 V AC svádí neustálý proud asi 0,2 mA. V síti se navíc vyskytuje obrovské množství nízkonapěťových špiček na úrovni několika voltů až několika desítek voltů. Tyto špičky vytvářejí u svodičů třídy C svodové proudy na úrovni jednotek až desítek miliampérů. Svodové proudy zkracují životnost svodičů. Je zbytečné omezovat takto nízké pulsy v rozváděči – k tomu slouží ochrany třídy C – 3. stupeň umístěné u spotřebičů. Aby se zamezilo zbytečnému svádění trvalého unikajícího proudu a svádění proudů od nízkých přepětí, vyvinula firma SALTEK nový typ svodiče třídy C se sériově zapojeným varistorem a uzavřeným jiskřištěm s podstatně (až o 50 %) prodlouženou životností.

Svodič přepětí SLP-275 VBS (obr. 1) je určen především do prostředí se zvýšeným počtem impulsních přepětí (průmyslové a energetické objekty) a pro použití v bouřkových oblastech. Nulový svodový proud při jmenovitém napětí dovoluje svodič používat i v měřicích obvodech jako výkonný svodič s maximálním svedeným proudem až 25 kA (8/20), jmenovitým proudem až 15 kA (8/20) a svedeným impulsním proudem až 3,5 kA (10/350).

Obr. 2.

Svodič nemá směrové účinky – zapojuje se paralelně k chráněnému obvodu v libovolné orientaci (obr. 2). Je opatřen lokální optickou a dálkovou elektrickou signalizací stavu. Je sestaven ze dvou dílů; v případě měření izolačního stavu sítě nebo při poškození varistoru lze modul s varistorem bez použití nástrojů vyjmout a/nebo vyměnit i bez vypnutí přívodu nízkého napětí, tj. „pod napětím“.

Typickými příklady použití svodiče SLP-275 VBS jsou:

  • podružné rozváděče exponovaných objektů, jakými mohou být například základové stanice GSM, vysílače a vykrývače TV a R,
  • měřicí obvody zdrojů katodické ochrany,
  • podružné rozváděče v průmyslových podnicích, ze kterých se napájejí motory s měniči vysokých výkonů,
  • podružné rozváděče objektů, které byly v minulosti postiženy přímým nebo nepřímým úderem blesku.

Inovované svodiče SALTEK SLP-275 VBS umožňují podstatným způsobem zlepšit ochranu objektů a zařízení v oblastech a objektech nadprůměrně ohrožených atmosférickým a spínacím přepětím.

SALTEK
tel.: 02/67 99 56 72
fax: 02/67 99 56 79
http://www.saltek.cz