časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Svodič přepětí DEHNpipe („bleskutěsný“)

|

číslo 3/2004

inovace, technologie, projekty

Svodič přepětí DEHNpipe („bleskutěsný“)

Ing. Zdeněk Rous, CSc., Ing. Jiří Kutáč,
zastoupení DEHN+SÖHNE

Moderní, široce rozšířené zařízení pro procesy s vysokým stupněm automatizace využívají k řízení těchto procesů a dohledu nad jejich průběhem mnoho přístrojů měřicí techniky. V blízkosti těchto zařízení, např. na skladovacích zásobnících nebo potrubních systémech, se instalují přístroje použitelné ve venkovním prostředí. Obr. 1 Ty obsahující vysoce integrovanou měřicí techniku a jsou vybaveny ochranou proti různým vlivům okolního prostředí – ne však proti přepětím nebo proudům způsobeným bleskem. Svodič přepětí DEHNpipe poskytuje „bleskutěsné“ řešení pro uvedené přístroje ve venkovní instalaci. To je důležité pro zajištění vysokého stupně disponibility přístrojů i při hromu a blesku.

DEHNpipe je vyráběn z korozivzdorné ušlechtilé oceli. Na rozdíl od dosavadního postupu – sešroubování kabelů – je šroubován přímo do skříňky (pouzdra) chráněného zařízení instalovaného venku. Místo venkovního kabelu jsou jeho pevně připojená vedení spojena se svorkami vně instalovaného přístroje. Tak se dosáhne toho, že ochranné prvky jsou zapojeny přímo ve vedení. To teprve umožňuje energeticky koordinovanou ochranu před přepětím. Svodič zajišťuje důslednou ochranu vnitřku takto instalovaného zařízení před nebezpečnými přepětími a proudovými špičkami. Je tomu tak proto, že rušivé impulsy jsou odváděny výhradně přes kovové pouzdro, tedy nikoliv přes vnitřní obvody ochrany nebo chráněného přístroje. Pro přístroje umístěné v plastovém pouzdru (skříni) firma nabízí vhodné uzemňovací příslušenství.

Obr. 2

Díky dvoudílné konstrukci ochranného zařízení lze připojovat venkovní kabel obvyklým způsobem, jako např. k měřicímu čidlu, tj. sešroubováním kabelů, které zajišťuje těsnost v krytí IP67. DEHNpipe podporuje běžné koncepce uzemňování pro zajištění funkce stínění venkovních kabelů. Podle použitého typu sešroubování (konektorů) kabelů je možné stínění kabelů vůbec nezemnit, zemnit přímo (galvanicky) a nebo nepřímo (přes jiskřiště, které reaguje jen při výskytu přepětí). Posledně jmenovaný způsob umožňuje řešení bez smyček, které by vytvářely rušivá napětí.

Univerzálně použitelný prvek ochrany před přepětím lze využít i pro aplikace, kdy je možné jen jedno jednoduché osazení vnějších svorek nebo kdy je k dispozici pouze jedno místo pro sešroubování kabelu.

DEHNpipe MD 24 M 2S je dimenzován pro dvoudrátový snímač naměřených hodnot na rozhraní 4 až 20 mA a kabelovou přípojku šroubování M 20 × 1,5. Přístroj poskytuje energeticky koordinovanou přepěťovou ochranu pro venkovní instalaci při minimálních požadavcích na místo a při snížených nákladech.

Informace o dalších výrobcích DEHN+ +SÖHNE mohou zájemci nalézt na adrese: www.dehn.cz, popř. si je lze vyžádat na adrese elektronické pošty: info@dehn.cz či je možné využít fax 222 560 104 nebo telefon 222 562 424.