časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Svodič přepětí DEHNguard ACI

Dehn, s. r. o. | www.dehn.cz

Nová technologie ACI (přerušení obvodu s předstihem) znamená zvýšení bezpečnosti přístroje při současné vyšší disponibilitě zařízení (nejvyšší úroveň). Svodič DEHNguard s novou technologií ACI, která v sobě zahrnuje integrovaný kombinovaný vypínač a jiskřiště, splňuje již dnes požadavky související se změnou energetické koncepce.

V normálním provozu se chová technologie ACI jako svodič s předřazeným jiskřištěm. Tato přepěťová ochrana je schopná svádět vysoké impulzní proudy a zároveň zajišťuje nulové únikové proudy. Při vzniku poruchového/zkratového proudu dojde ke svedení proudu do zhášecí komory, kde je oblouk uhašen. Proto může vzniknout jen velmi malý proud, který nezpůsobí žádné negativní účinky v zařízení nebo instalaci.

Na obrázku je ukázána instalace DEHNguardu ACI v rozváděči. Výhody použití svodiče DEHNguardu jsou jistota při dimenzování a vyloučení montážní chyby, dále pevnost TOV, tedy zvýšení disponibility zařízení. Nejsou žádné únikové proudy a dochází tak ke zvýšení životnosti zařízení. Průřezy připojovacích měděných vodičů jsou jen 6 mm2 , což ulehčuje instalaci. Nelze zapomenout ani na úsporu místa v rozváděči.

Vybraná technická data DEHNguard ACI: jmenovité napětí AC je 230/400 V, nejvyšší trvalé napětí 275 V, jmenovitý impulzní proud je 20 kA 8/20 µs a zkratová pevnost 25 kA.

DEHN, s. r. o., Pod Višňovkou 1661/33, 140 00 Praha 4 – Krč,
tel.: 222 998 880, e-mail: info@dehn.cz, www.dehn.cz