časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Světlovody s optickými vlákny (5. část– závěr)

Ing. Josef Košťál | www.eel.cz

10. Péče o optické konektory

Základní typy a konstrukce konektorů pro použití v místních datových sítích LAN a v telekomunikačních sítích WAN byly popsány v předešlých dvou částech. Obsahem této kapitoly je správné zacházení s optickými konektory a jejich údržba.

Znečištěné optické spoje mohou jednak rušit provoz datových sítí, jednak významně zkreslit výsledky měření odběru. U telekomunikačních sítí WAN je proto již dlouhou dobu předepsáno čištění optických konektorů před každým zasouvacím procesem. Také u datových sítí LAN by mělo být čištění před každým propojením samozřejmostí. Dokonce i originálně zabalený konektor propojovacího kabelu totiž často nese na své čelní ploše stopy znečištění. Výrobci proto na potisku originálního balení optických propojovacích kabelů a připojovacích vláken upozorňují na to, že je třeba provést před každým zasunutím (propojením) konektoru jeho odborné a pečlivé očištění.

V současné době jsou na trhu optické konektory s tzv. lotus efektem, které zajišťují samočištění čelní plochy konektoru. U těchto optických konektorů se ruční čištění provádět nemá.

10.1 Typická znečištění

Znečištění optických konektorů vzniká např. kontaktem čelní plochy konektoru s pokožkou či jinými předměty, prachem a nečistotou z okolního prostředí nebo spojením se znečištěnou čelní plochou jiného konektoru. Přijde-li optický konektor do kontaktu se znečištěným protikonektorem, musejí se pečlivě vyčistit oba konektory i optická spojka. Pro správné čištění optických konektorů v kabelových koncových zařízeních (propojovací pole, připojovací skříně) je důležité, aby byly optické zdířky dobře přístupné.

10.2 Profesionálníčisticí prostředky

Optické konektory lze čistit vlhkou cestou např. vysoce čistým (>98 %) izopropylalkoholem a čisticí tkaninou bez chloupků. Přitom je třeba dbát na bezpečnost práce. Aby nedošlo při tomto čištění ke styku pokožky s čištěným zařízením, nanáší se čisticí kapalina na čisticí tkaninu pomocí tyčinky (obr. 31). U vlhkého čištění je třeba dávat pozor na to, aby byly ulpělé zbytky čisticího prostředku zcela odstraněny z ferule konektoru. K tomu slouží dočištění čelní plochy konektoru (obr. 32).

Obr. 31. Vlhké čištění izopropylalkoholem – nejprve se kapalina pomocí tyčinky nanese na část tkaniny určenou pro vlhké čištění Obr. 32. Dočištění čelní plochy konektoru se provede v suché části tkaniny
Obr. 31. Vlhké čištění izopropylalkoholem – nejprve se kapalina pomocí tyčinky nanese na část tkaniny určenou pro vlhké čištění, Obr. 32. Dočištění čelní plochy konektoru se provede v suché části tkaniny

Vlhké čištění optických konektorů je časově velmi náročná činnost, proto byly pro čištění optické čelní plochy konektoru vyvinuty speciální čisticí nástroje. K nim patří např. tzv. čistič na jedno kliknutí oCC (one Click Cleaner). Čistič oCC obsahuje tenký svazeček mikrovláken, který je přetahován přes čelní plochu konektoru, a umožňuje tak rychlé vyčištění čelní plochy konektoru. Pomocí čističe oCC lze rovněž čistit čelní plochy konektoru skrz spojku, např. u propojovacích polí (obr. 33). Po ukončení čisticího procesu by se měl výsledek čištění ověřit pomocí optického prohlížecího mikroskopu (obr. 34). Pokud čištění čističem oCC nepřinese očekávaný výsledek, je třeba provést výše popsané vlhké čištění.

celý článek ZDE