časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Světlo bez stínů pro rozváděče

|

číslo 11/2006

Světlo bez stínů pro rozváděče

z německého originálu de, 19/2006,
upravil Ing. Josef Košťál, redakce Elektro

Většina elektrikářů to zná z vlastní praxe – je třeba vykonat údržbu ve skříňovém rozváděči, ten je ale zastrčený v nejhůře osvětleném koutě výrobní haly. Řešením pro tento případ je svítidlo, které zajistí řádné osvětlení uvnitř rozváděče. Že lze inovovat i zdánlivě jednoduchý výrobek, dosvědčuje nové kompaktní svítidlo od firmy Rittal.

Často se lze setkat u plně osazených skříňových rozváděčů s nedostatečným (nebo dokonce žádným) osvětlením vnitřních prostor. Při údržbě nebo montáži uvnitř takovéhoto rozváděče je třeba použít montážní nebo ruční svítilnu. Viditelnost, která je v tomto případě již sama o sobě dost omezena, se ještě sníží vrženým stínem elektrikáře. Za takové situace lze jen velmi obtížně rozpoznat, popř. rozlišit popisky a různě barevné svorky. Tím jsou předem vytvořeny podmínky pro chyby nebo zdržování prací.

Menší objemy svítidel

Nová kompaktní svítidla se vyznačují především štíhlou konstrukcí. Jejich charakteristickou vlastností je malá zástavná výška a hloubka, rozměrově jsou asi o 50 % menší než běžná systémová svítidla. Při jejich použití se zmenší celkový objem svítidel o asi 75 %. Díky zmíněných vlastnostem lze tato svítidla bezproblémově instalovat tam, kde jejich použití dosud nebylo možné s ohledem na omezené prostorové poměry.

Obr. 1.

Nová kompaktní svítidla Rittal – více světla v rozváděčích

Úspora energie

Nová kompaktní svítidla jsou vyráběna ve dvou verzích s výkony 8 nebo 14 W. Zářivky T5, které jsou v nich použity, září při srovnatelném výkonu až o 75 % jasněji než světelné zdroje T8.

Jedno svítidlo pro všechny případy

Popisovaná svítidla pracují s různým vstupním napětím, a nezáleží na tom, zda je to v Evropě, Americe nebo Asii. Toho je dosaženo elektronickým předřadníkem s velkým rozsahem napěťového vstupu 100 až 240 V AC při frekvenci 50 až 60 Hz. To zjednodušuje logistiku a navíc snižuje riziko reklamací z důvodu nesprávně instalovaných svítidel. Dokonce ani není třeba předem znát místo určení zařízení, do kterých se budou tato svítidla montovat.

Montážní rozmanitost díky variabilním definičním možnostem

Při vývoji tohoto výrobku byla hlavním cílem jednoduchá, rychlá a univerzální montáž do co možná největšího počtu různých skříní. Tato svítidla je možné snadno integrovat – za předpokladu dostatečného prostoru – do všech skříní a vestavných komponent se systémovým děrováním T5 a T8. Standardně existují dva způsoby upevnění, a to pomocí příchytek nebo šroubů. Příchytkové a šroubové spony se zasouvají do vedení na boční nebo zadní straně svítidla. Kompaktní svítidlo se zasunutím spon zaklapne nebo přišroubuje na požadovanou pozici.

Pokud pro tyto standardní způsoby montáže není v rozváděči dostatek místa, jsou jako volitelné příslušenství dodávány silné permanentní magnety, které se rovněž zasouvají do příslušného vedení. To umožňuje rychlé přichycení kompaktního svítidla na libovolné místo (ocelový plech) skříně.

Dalším volitelným příslušenstvím je polohový spínač dveří, který se ke kompaktnímu svítidlu snadno připojí prefabrikovaným konektorem. Světlo se v tomto případě rozsvěcí automaticky při každém otevření dveří skříňového rozváděče.