časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Světlo a budova – synonyma pro Frankfurt

|

číslo 4/2006

Světlo a budova – synonyma pro Frankfurt

Moderní frankfurtský veletržní areál se pro období od 23. do 27. dubna 2006 připravuje na jednu z největších výstavních akcí v oblasti projektování budov – veletrh Light+Building 2006. Tento veletrh je orientován především na techniku a technologii několika navzájem se ovlivňujících oborů: osvětlování, technického vybavení budov a domácností, elektrotechniky a elektroinstalací. Tyto obory jako prostředky uskutečnění tvůrčích vizí architektů zapadají do koncepce veletrhu, jenž je jedinečnou doménou pro každého, kdo se profesionálně zabývá projektováním, vybavováním a údržbou budov. Na své si přijdou zástupci nejrůznějších profesí – od investorů a architektů, přes techniky a inženýry až po operátory řídicích systémů. A co je důležité – najde tu poučení a inspiraci i konečný uživatel.

Projektant elektrických zařízení má na veletrhu široké možnosti k získávání informací o výrobcích pro elektrické instalace, o elektrických přístrojích klasických i pro systémová řešení pomocí sběrnic, o řídicích a komunikačních zařízeních pro budovy.

Nezbytnou součástí elektroinstalací jsou i zařízení zabezpečovací techniky. Jde o zabezpečení v takových situacích, jako je neoprávněný vstup do místnosti nebo třeba včasné upozornění na vznikající požár.

Obr. 1.

Na pohodlí těch, kdo v budově bydlí nebo pracují, se podílí množství vlivů. Na první pohled nejzřetelnější je osvětlení. Je neoddělitelnou částí architektonického návrhu budovy. Na tom, jak se tato část návrhu podaří, závisí komfort, energetická účinnost a možnosti inovací během provozu.

Neméně důležitá je tzv. tepelná pohoda. Aktivně na ni působí vytápění a klimatizace, ale kromě toho ji dokáže výrazně ovlivnit také tepelná izolace stěn a oken, stejně jako nejrůznější zastiňovací soustavy, aktivní i pasivní prvky fasády, které ovlivňují tepelné a světelné podmínky uvnitř budovy.

Všechny tyto aspekty berou organizátoři veletrhu Light+Building v úvahu tím, že vytvářejí prostředí pro vzájemnou interakci odborníků zmíněných oborů. Současně budují prostor pro vznik nových perspektivních myšlenek jako výsledku setkání dodavatelů, obchodníků a uživatelů.

Souběžně s veletrhem se koná Kongres o problematice budov. Zde je prostor pro diskuse a výměnu informací. V době od 24. do 27. dubna bude Kongresové centrum Messe Frankfurt žít především rozhovory odborníků na témata osvětlování, technické vybavení budov, počítačová technika v budovách a zlepšování energetické účinnosti komerčních budov.

Hlavní zaměření kongresu je spíše v teoretickém pohledu na aktuální problematiku technického vybavení. Naproti tomu vlastní veletrh je zdrojem informací o nejnovějších výrobcích a výrobních technologiích dané oblasti. Tím se obě tyto akce skvěle doplňují.

Pro ty, kdo si hodně přispíší, je ve Frankfurtu nad Mohanem ještě jedna zajímavá výstavní akce: Prolight+Sound 2006 – mezinárodní výstava světelné, zvukové a jevištní techniky. Koná se ve dnech 29. března až 1. dubna 2006. Výstava představí nejnovější trendy, výrobky a služby z okruhu ozvučování filmových a divadelních představení, víceúčelových hal, arén a veřejných prostranství.

Zastoupení Messe Frankfurt v ČR a SR:
K+M Expo, Václavské nám. 1, 111 21 Praha 1
tel.: 224 230 104, fax: 224 234 395
e-mail: messefrankfurt@mbox.vol.cz
Podrobné informace o veletrhu:
http://light-building.messefrankfurt.com