časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Stykače ETICON

ETI Elektroelement, s. r. o. | www.etielektroelement.cz

Stykače ETICON

Stykače jsou nedílnou součástí spínání obvodů, ať už jde o průmyslové aplikace, nebo třeba jen spínání bojleru doma či na chatě.

Existuje mnoho druhů a typů stykačů v závislosti na oblasti použití a na typu spínané zátěže. Například pro domovní aplikace se více hodí modulární stykače (neboli instalační), které mají klasické modulární rozměry, tudíž je možné je zařadit do běžné modulární rozvodnice. Oproti tomu pro průmyslové aplikace se hodí spíše klasické stykače, od miniaturních a pomocných stykačů, až po velké motorové stykače určené na velké zátěže v řádu i stovek ampér.

Při výběru je nutné dávat pozor hlavně na kategorii užití stykače, aby odpovídala požadované aplikaci. Nejčastějšími kategoriemi jsou AC1, která je určena pro aplikace s odporovou zátěží jako osvětlení, bojler a podobně a AC3, která je určena pro induktivní zátěž. Induktivní zátěží jsou např. motory. Důvod nutnosti dávat na toto pozor je výhradně ten, že jsou stykače dimenzovány na danou hodnotu proudu v příslušné kategorii, respektive jejich kontakty, aby vydržely příslušnou zátěž. Stykač určený na induktivní zátěž může být např. 2 až 3 × větší, než stykač určený na odporovou zátěž se stejným jmenovitým proudem. Rozdíl je však v již zmíněné kategorii užití a tento stykač má mnohem robustnější a odolnější kontakty.


ETI Elektroelement, s. r. o., Paceřická 2773/1, 193 00 Praha 20 – Horní Počernice,
e-mail: info@etielektroelement.czwww.etielektroelement.cz