časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Stykače DIL – nové technologie a netradiční řešení

|

číslo 1/2006

Stykače DIL – nové technologie a netradiční řešení

Ing. Radovan Faltus, Moeller Elektrotechnika s. r. o.

Firma Moeller uvedla v loňském roce na trh skupinu výrobků xStart, ve které jsou přístroje určené pro spínání, jištění a řízení motorových obvodů. Patří sem i nově vyvinutá řada třífázových stykačů DIL pro indukční, činné i kapacitní zátěže, jako jsou motory, svítidla, elektrická topidla, rozvody v budovách či kompenzační kondenzátorové baterie. Při konstrukci nových přístrojů měli specialisté firmy Moeller z čeho vycházet – vždyť přístroje z nahrazované řady stykačů díky jejich mimořádné spolehlivosti a životnosti zákazníci žádali déle než dvacet let.

Obr. 1.

Obr. 1. Systém stykačů DIL

Spínání motorů stykači DIL

Od podzimu roku 2004 jsou postupně nahrazovány doposud nabízené stykače řady DIL00M až DIL4AM145 se jmenovitými proudy od 8,8 A do 145 A zcela novou řadou třífázových stykačů pod hlavičkou xStart s typovými označeními DILM7 až DILM150 se jmenovitými motorovými proudy 7 až 150 A. Obměna kompletní škály stykačů Moeller byla dokončena v lednu roku 2006 speciální řadou DILK12 až DILK50, určenou pro kapacitní zátěže se jmenovitými hodnotami výkonu 12,5 až 50 kvar k použití např. v kompenzačních rozváděčích. Vznikla tak ucelená nabídka nových přístrojů pro spínaní všech obvyklých typů zátěží až do proudu 2 000 A (AC-1) u přístrojů z řady tzv. velkých stykačů DILM185 až DILM2000, která je k dispozici již několik let a v roce 2004 byla doplněna nejvýkonnějšími typy, tj. 1 000, 1 400 a 2000 A.

Systém stykačů DIL

Všechny stykače nové řady jsou přehledně typově značeny pro snadný a rychlý výběr podle jmenovitého spínaného proudu. Hodnota jmenovitého proudu (AC-3 při 400 V) je uvedena přímo v označení typu stykače. Další změnou oproti doposud používaným typům jsou vestavěné pomocné kontakty stykačů řady DIL xStart, které jsou standardně dodávány až do typu DILM32 (tj. 32 A). Další výhodou nové řady xStart je rozměrové sjednocení stykačů, spouštěčů motorů a nadproudových relé s proudy do 150 A ve čtyřech typových velikostech se třemi standardizovanými šířkami 45, 55 a 90 mm. Díky sjednocení se uspoří místo při montáži přístrojů vedle sebe a zjednoduší se výroba rozváděčů při současném použití různých přístrojů Moeller.

Elektronický obvod uvnitř stykače

Zcela zásadní změnou u nové řady stykačů DIL je zmenšení rozměrů stykačů se stejnosměrným ovládacím napětím – rozměry jsou stejné jako u stykačů se střídavým ovládáním. Tohoto výrazného zmenšení bylo dosaženo zařazením elektronického ovládacího obvodu, který mění stejnosměrné napětí na střídavé; to umožňuje použití elektromagnetického systému pro střídavé napětí.

Obr. 2.

Obr. 2. Pohled na elektronický obvod uvnitř stykače

Toto nové řešení ovládacího obvodu vedlo k podstatnému snížení příkonu až o 95 %, tj. na 5 % oproti doposud používaným typům. Stykače se stejnosměrným i střídavým ovládacím napětím jsou nyní menší a jejich příkon je podstatně nižší. Důsledkem toho je snížení ztrátového výkonu, a tedy i vyzářeného tepla v rozváděči. Snížením teploty uvnitř rozváděče lze redukovat i náklady na ventilátory. Za příklad je možné zvolit stykač DILM32 se jmenovitým proudem Ie = 32 A, jehož příkon pro přidržení při ovládacím napětí 24 V DC je pouze 0,5 W. To dovoluje např. bezproblémové připojení přímo na výstup řídicího systému PLC bez vloženého zesilovače nebo pomocného relé.

Dvoukomorové třmenové svorky a pomocný kontakt stykačů DIL

Užitečnou výbavou nových stykačů DIL v celé řadě od 7 A výše jsou třmenové dvoukomorové svorky, které zaručují spolehlivé připojení dvou vodičů libovolně rozdílných průřezů.

K obvyklému příslušenství stykačů patří zejména bloky pomocných kontaktů až do čtyřpólového provedení, též ve variantách se zpožděnými kontakty a kontakty s předstihem. Různé varianty ochranných členů jsou určeny pro stykače s ovládacím napětím AC. Ve všech stykačích s ovládacím napětím DC je ochranný člen již vestavěn.

Obr. 3.

Obr. 3. Dvoukomorové třmenové svorky a zabudovaný pomocný kontakt u stykačů DIL

Řadu příslušenství uzavírají tepelná ochranná relé ve čtyřech typových velikostech ZB12, ZB32, ZB65 a ZB150, uzpůsobená pro příslušné velikosti stykačů až do 150 A. Všechna tepelná relé zajišťují ochranu proti výpadku fáze a nadproudu a při zapůsobení vypínají ovládací napětí stykače.

Nové řešení spouštěčových a stykačových kombinací

Pro motorové, ale i jiné zátěže je optimální kombinace spouštěče motorů se stykačem, která chrání zátěž proti zkratu a přetížení a dálkově ji zapíná. Propojovací sady stykačů a spouštěčů motorů v nabídce již byly. S novou řadou DIL xStart je ale k dispozici převratné řešení beznástrojové samonosné propojovací sady pro stykače DILM7 až DILM15, tvořící kombinaci se spouštěči motorů PKZM0 až do 15 A jmenovitého proudu. Ze tří standardních přístrojů lze tedy sestavit spouštěčovou kombinaci, označovanou MSC, bez použití nástroje pouze třemi lineárními pohyby. Tuhá konstrukce dovoluje sestavený přístroj upevňovat pouze za jednu montážní lištu DIN, obvykle za drážky přístroje PKZM0. Uvedená propojovací sada PKZM0-XDM12 se skládá z dílu mechanického spojení a speciálního elektrického konektoru. Řešení nevylučuje použití jakéhokoliv standardního příslušenství ke stykači i spouštěči.

Přínos propojovací sady PKZM0-XDM12

Mezi jednoznačné výhody tohoto konektorového řešení patří úspora času potřebného na montáž, dále potlačení rizika chyby zapojení díky vysoké spolehlivosti spojení, zjednodušení servisu a v důsledku variability i snížení skladových zásob a skladových položek ekvivalentních přístrojů.

Obr. 4.

Obr. 4. Využití beznástrojové propojovací sady PKZM0-XDM12: spojení spouštěče a stykače

Spolu s beznástrojovou propojovací sadou pro přímé spouštěče jsou v nabídce též obdobné sady pro reverzační kombinace a kombinace hvězda-trojúhelník.

Speciální příslušenství stykačů DIL

V některých aplikacích, jako jsou rozvody v budovách, je možné se setkat s požadavkem čtyřpólového spínání. V takových případech lze využít rozšiřující N-pól NDIL0M až NDIL2M pro stykače do 80 A, AC-1 nebo plně čtyřpólový stykač DILMP20 pro 20 A, AC-1.

Stykače DILM7 až DILM15 jsou vybaveny konektorovými otvory, určenými k rychlému stavebnicovému propojování silových obvodů, ale také k namontování elektronických modulů, jako je časové relé či komunikační rozhraní, přímo na tělo stykače. V nabídce jsou elektronická časová relé řady DILM32-XTE.. pro zpožděný přítah a zpožděné vypnutí s rozsahy od 50 ms do 100 s a dále relé pro kombinace hvězda-trojúhelník nastavitelná od 1 do 30 s. Nové komunikační moduly jsou určeny pro kombinace spouštěčů MSC se stykači DIL; ovládací a informační signály přenášejí s využitím specializované sběrnice. Skupina přístrojů jedné větve specializované sběrnice může být na jejím konci vybavena sběrnicovým rozhraním pro běžné komunikační protokoly, např. Profibus-DP.

Podrobné informace o nové řadě stykačů DIL a speciálním příslušenství jsou zájemcům k dispozici v katalozích a na webových stránkách firmy Moeller: http://www.moeller.cz

Moeller Elektrotechnika s. r. o.
Komárovská 2406
193 00 Praha 9
tel.: 267 990 411
fax: 267 990 419
http://www.moeller.cz