časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Stykače DIL – nové technologie a netradiční řešení

|

Stykače DIL – nové technologie a netradiční řešení

Ucelená nabídka instalačních přístrojů firmy Moeller obsahuje i kompletní řadu svodičů přepětí (SPD) pro nízkonapěťové instalace. Vybírat lze z klasických svodičů do rozváděče všech tří stupňů, řešení stupně D v podobě zásuvkových modulů či speciálních svodičů pro anténní rozvody.

Pro řešení prvního stupně ochrany, tj. svodiče bleskových proudů (třída I, B), lze volit ze dvou typových řad.

Prvním možným způsobem je využití svodiče z řady SPI. Je to jiskřišťové provedení v konstrukci s řízenou ionizací. Pro koordinaci se stupněm II (C) není v tomto případě nutné používat oddělovací indukčnost. Tím se zmenší potřebný prostor v rozváděči a sníží se cena výsledné ochrany. Prošlá energie není nijak omezována. Toto řešení zaručuje ochranu proti bleskům se špičkovým proudem vyšším než 200 kA, tedy nejsilnějším, jejichž výskyt lze ve střední Evropě předpokládat. Uvedený typ svodiče tedy splňuje požadavky pro hladiny ochrany (LPL) I až IV podle ČSN EN 62305 „Ochrana před bleskem“. V nabídce je základní provedení SPI-35/440 s impulsním proudem 35 kA a dále SPI-100/NPE a SPI-50/NPE pro aplikace ve funkci sčítacího jiskřiště v zapojeních 3+1. Uvedené svodiče lze zakoupit samostatně nebo v sadách pro sítě TN-C (zapojení 3+0) nebo TN-S a TT (zapojení 3+1).

Obr. 1.

Obr. 1. Kombinovaný svodič SPB-12/280

Druhým, v současné době velmi populárním řešením je využití kombinovaného stupně I+II (B+C). Firma Moeller nabízí tuto verzi v typové řadě SPB-12/280. Impulsní proud svodiče je 12,5 kA (10/350 µs). V běžné síti TN-C tedy zmíněný typ poskytuje ochranu před bleskovým proudem až do 100 kA a splňuje požadavky LPL III a IV. Doporučit ho lze do instalací s malým ohrožením přímým úderem blesku (napájení podzemním kabelem, nepřítomnost hromosvodu) či tam, kde je možné tolerovat riziko ohrožení při bleskových proudech nad 100 kA. Svodiče jsou dostupné v jedno- až čtyřpólovém provedení. Jako sčítací jiskřiště v zapojení 3+1 se doporučuje využít SPI-50/NPE.

SPD třídy II (C) lze volit ze dvou typových řad se jmenovitým výbojovým proudem 20 kA (max. 40 kA, vlna 8/20 µs). Řada SPC-E je klasické provedení svodiče s pevným modulem, zatímco SPC-S nabízí moderní řešení v podobě výměnných modulů. Při zničení varistoru je výměna snadná, bez mechanického či elektrického rozpojování vlastní instalace. V nabídce jsou dvě základní verze. První, se jmenovitým napětím 280 V, je vhodná pro běžné aplikace, druhá, se jmenovitým napětím 460 V, pro blízkou koordinaci se stupněm I (B) v provedení SPI bez po¬užití oddělovací indukčnosti. V obou řadách SPC-E i SPC-S lze objednat jak běžná provedení, tak i sčítací jiskřiště s označením NPE. Typ SPC-S lze objednat v jedno- až čtyřpólových sadách, k dispozici jsou i samostatné základny včetně zapojení 1+1 a 3+1.

Poslední stupeň ochrany, třída D, je nabízen v několika provedeních pro pokrytí potřeb nejrozmanitějších aplikací. Řada SPD-S na¬bízí řešení pro ochranu citlivých zařízení přímo v rozváděči. Stejně jako řada SPC-S, je i SPD-S v provedení s výměnnými moduly.

Obr. 2.

Obr. 2. Přenosný svodič přepětí SPD-STC

Pro ochranu koncových zařízení jsou k dispozici kompletní zásuvky se svodičem, moduly pro zabudování do instalační krabice či přenosné moduly SPD-STC. Toto přenosné provedení lze objednat jak v základní verzi s ochranou silového vedení, tak i s možností ochrany linky ISDN nebo TV/SAT.

Pro potřeby kompletní ochrany anténních svodů je určen typ SP-MS/SAT. Tento přístroj v sobě zahrnuje jak hrubý, tak i jemný stupeň ochrany. Podle ČSN EN 61643-21 „Ochrany před přepětím nízkého napětí – Část 21: Ochrany před přepětím zapojené v telekomunikačních a signalizačních sítích – Požadavky na funkci a zkušební metody“ splňuje požadavky tříd B2, C1, C2, C3, D1. V kombinaci s přenosným modulem SPD-STC/TV-SAT je vhodnou ochranou kompletního anténního svodu, počínaje anténním zesilovačem a konče TV či SAT přijímačem.

Pro napájení datových komponent v 19" rozváděčích lze využít panel SPD-UTL/19/7F-S/BL/UTE. Obsahuje sedm zásuvek se svodičem třídy III (D).

Další informace mohou zájemci získat na adrese:

Moeller Elektrotechnika s. r. o.
Komárovská 2406
193 00 Praha 9
tel.: 267 990 411
fax: 267 990 419
internet: www.moeller.cz