časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Studium elektrotechniky na VOŠ a SPŠ dopravní

Ing. Lubomír Harwot, CSc. | www.spsdmasna.cz

VOŠ a SPŠ dopravní Praha 1, Masná 18, škola s šedesátiletou tradicí, vychovává žáky v technických oborech Provoz a ekonomika dopravy, Dopravní prostředky a Elektrotechnika.

Odpovídající vybavení jak technických učeben, tak elektrotechnických a strojních dílen, široká zájmová činnost žáků, moderně koncipované učební plány, to vše zaručuje absolventům uplatnění na odpovídajících pozicích v průmyslových podnicích, jejichž činnost je zaměřena především na dopravní tématiku. Absolventi mohou také studovat na zdejší Vyšší odborné škole nebo na vysokých školách, např. na elektrotechnické nebo dopravní fakultě ČVUT, na VUT v Brně, TU v Liberci a Ostravě, ZČU v Plzni apod.

Obr. 1. Měření charakteristiky DMM  
Obr. 1. Měření charakteristiky DMM (vlevo), Obr. 2. Měření na motorgenerátoru

Jak vyplývá z názvu školy, výuka elektrotechniky probíhá v zaměřeních orientovaných zejména na dopravní techniku. Názvy zaměření elektrotechniky jsou voleny tak, aby bylo zřejmé, jakým směrem bude absolvent školy profilován. Všeobecně vzdělávací předměty jsou shodné, odlišnosti jednotlivých zaměření jsou v odborných předmětech. Po absolvování základních disciplín z elektrotechniky a elektroniky jsou žáci ve vyšších ročnících profilování v programování, mikroprocesorové technice, robotice, autonomní technice, zabezpečovací a telekomunikační technice, v silnoproudých zařízeních apod.

V jednotlivých zaměřeních je vyučován předmět elektrotechnická měření, kde jsou probírány základní a speciální měřicí metody, což žákům umožňuje seznámit se s pokročilou měřicí technikou a měřicími metodami, a tím prakticky ověřovat znalosti získané v teoretických předmětech.

Výuka elektrotechnických měření, mikroprocesorové techniky a automatizační techniky probíhá v laboratořích, které byly rekonstruovány, jak po stránce stavební, tak zejména z hlediska vybavení moderní měřicí a automatizační technikou. Laboratoře jsou také k dispozici pro předměty programové vybavení (LabVIEW, MultiSIM), programování PLC apod. Koncepce laboratoře základních měření byla volena tak, že pracovní stoly mají zabudované zdroje stejnosměrných a střídavých napětí, ostatní měřicí technika je z důvodu inovace a praktičnosti založena na externích přístrojích. V nově otevřené laboratoři speciálních měření jsou prováděna slaboproudá a silnoproudá měření, orientovaná zejména k dopravní tematice. Mezi měřicími přístroji v laboratořích zaujmou žáky nejnovější digitální osciloskopy s rychlostí vzorkování až 2 Gvz/s a hloubkou paměti 160 Mvz. Osciloskopy umožňují měřit na 4 analogových a 16 digitálních kanálech. Generátory libovolných průběhů (AWG programovatelné generátory) s frekvenčním pásmem do 220 MHz, mohou např. ve spolupráci s osciloskopy automaticky zobrazit frekvenční charakteristiky apod. Možnosti měření rozšiřují 5½místné stolní multimetry s komunikací prostřednictvím USB, LAN a GPIB, dále měřiče LCR pro frekvence do 100 kHz, spektrální analyzátory do 2,1 GHz apod. Silnoproudá měření podporují přístroje jako např. 3f analyzátory s pružnými převodníky, revizní přístroje pro revizi spotřebičů a nářadí, elektroinstalací, včetně měření hromosvodů, měřiče izolačních a přechodových odporů apod. Rozšíření výuky slaboproudé a zejména silnoproudé elektrotechniky umožňuje rozsáhlé měřicí příslušenství, mezi které lze zařadit vn a AC/DC sondy, otáčkoměry, luxmetry, teploměry, přípravky ověřující a modelující vlastnosti testovaných obvodů apod. Nově je budováno také základní metrologické pracoviště.

Obr. 3. Ovládání výměn pomocí LabVIEW
Obr. 3. Ovládání výměn pomocí LabVIEW

Teoretické a praktické znalosti studentů jsou prohlubovány ve 3. a 4. ročníku na praxích v podnicích zabývajících se dopravními systémy, např. AŽD Praha, ELTODO, AERO, Siemens apod. Praxe žáků ve třetím a čtvrtém ročníku většinou navazuje na jejich maturitní práce. S ohledem na skutečnost, že po odbornících se zaměřením Elektrotechnika v dopravních systémech je velká poptávka, úspěšné studium VOŠ a SPŠ dopravní Praha 1, Masná 18 otvírá absolventům dveře průmyslových podniků i vysokých škol.

Bližší informace o škole a jednotlivých oborech jsou uvedeny na webových stránkách: www.spsdmasna.cz