časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Studentům se vyplatí vzdělávací programy

S hledáním nových perspektivních zaměstnanců české firmy začínají už na středních, a především na vysokých školách. Díky vzdělávacím programům si vychovávají budoucí pracovníky „na míru“, se znalostmi a dovednostmi, které budou v praxi potřebovat. Ať už jde o výzkum či technické profese.

Mladá výzkumnice Andrea Exnerová při psaní své diplomové práce absolvovala stáž v programu INSTITUT v české biotechnologické firmě Contipro. Pro její kariéru to byla zásadní zkušenost, protože se díky tomu rozhodla věnovat do budoucna výzkumu. „Měla jsem možnost si vyzkoušet různé metody a práci s přístroji, které bych ve škole viděla jen na exkurzi nebo při práci ve skupině. Také oceňuji přátelský přístup, kdy ode mě neočekávali, že budu vše znát, a zároveň mě toho spoustu naučili,“ popisuje mladá výzkumnice, která tento rok po státnicích do Contipra nastoupila jako odborná asistentka.

Pro mladé vědce čerstvě po škole má následně Contipro program Mladý výzkumník. „Program je nastaven jako tříletý. Během něho by měl být absolvent schopen se vypracovat na výzkumného či vývojového pracovníka. Během té doby se mu věnuje vědecký kouč a mentor, dostává příspěvek na výuku anglického jazyka a jednou ročně má možnost vyjet na zahraniční evropské sympozium,“ říká Vladimír Velebný, majitel, ředitel a vedoucí výzkumu společnosti Contipro. Účastníky programu firma vybírá z řad soutěžících o nejlepší diplomovou práci Cena Contipro, nebo je nominuje z řad přijatých absolventů během jejich prvního půlroku působení ve společnosti. Společnost spolupracuje i s gymnázii v programu FYBICH a založila a sponzoruje základní školu Erudio.