časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Strukturovaná kabeláž Moeller

|

číslo 10/2006

Strukturovaná kabeláž Moeller

Ing. Richard Bukvald, Moeller Elektrotechnika s. r. o.

Strukturovaná kabeláž tvoří základní prvek infrastruktury moderních počítačových sítí. Kabelový systém umožňuje nejen přenos dat, ale i propojení telefonů. Strukturovaná kabeláž je budována na základě doporučení a norem. Společnost Moeller nabízí pasivní prvky pro všechny běžné datové sítě. Jde o rozváděče (včetně kompletního příslušenství), propojovací panely, instalační kabely, propojovací kabely, datové zásuvky.

Standardní rozváděč určený pro montáž aktivních a pasivních prvků má definováno několik základních rozměrů, které umožňují montážní kompatibilitu s poměrně širokým sortimentem produktů.

Základním rozměrem je rozteč montážních lišt o velikosti 10" nebo 19". Výška rozváděčové skříně je uváděna v jednotkách U. Jednotka U má rozměr 44,45 mm.

Obr. 1. Rozváděče Moeller 19“; a) Standard line, b) Basic line
Obr. 2. Dělený rozváděč
Obr. 3. Vnitřní zámek rozváděče

Obr. 1. Obr. 2. Obr. 3.

Rozváděče Moeller 19" jsou vyráběny ve dvou produktových řadách: Standard line a Basic line (obr. 1) v několika různých provedeních jako nástěnné nebo stojanové.

Nástěnné rozváděčové skříně:

  • nedělené,
  • dělené (s lepším přístupem k zadní části – obr. 2).
Obr. 4.

Obr. 4. Stojanový rozváděč

Produktová řada Standard line nabízí možnost montáže aktivní ventilace do předpřipravených otvorů, které jsou pro přepravu zaslepeny. Díky systému vnitřního zámku (obr. 3) nejsou zapotřebí pro odklopení rozváděče od stěny žádné nástroje, což šetří čas při manipulaci. Rozváděčové skříně se dodávají s prosklenými nebo plnými dveřmi podle požadavku zákazníka. Montážní lišty jsou standardní součástí dodávky. Rozváděčové skříně se dodávají ve výškách 6 až 18U.

Rozváděčové skříně Basic line splňují všechny běžné požadavky na rozváděče pro datové rozvody. Jsou vybaveny pasivní ventilací, prosklenými dveřmi s cylindrickým zámkem nebo otočnou rukojetí, vnitřními montážními lištami a jsou levné. Rozváděčové skříně se dodávají ve výškách 6 až 18U.

Stojanové rozváděčové skříně:

  • standardní (předem definované – obr. 4),
  • flexibilní (vyráběné podle požadavků zákazníka).

Jsou dodávány ve výškách 23 až 46U s rozměry 600 × 600, 600 × 800, 600 × 1 000, 800 × 600, 800 × 800, 800 × 1 000 mm. Na přání zákazníka je možné dodat i hloubku 900 mm. Tyto rozměry umožňují využití ve všech běžných aplikacích.

Obr. 5. Kompaktní patch panel
Obr. 6. Modulární patch panel

Obr. 5. Obr. 6.

V rozváděčích jsou umístěny propojovací panely (patch panel). Patch panely od společnosti Moeller mohou mít konstrukci buď kompaktní (obr. 5), nebo modulární (obr. 6). Výška panelů je vždy 1U. Zadní část propojovacích systémů je určena pro ukončení kabelů. Přední část propojovacích systémů je osazena konektory RJ45 pro snadné propojení s aktivními prvky.

Obr. 7.

Obr. 7. Datová zásuvka

Horizontální rozvody jsou většinou metalické. Jeden jejich konec je ukončen na propojovacím panelu, druhý v zásuvce. Zásuvky (obr. 7) nabízejí prostřednictvím konektoru RJ45 možnost připojit téměř libovolný koncový prvek (telefon, počítač aj.).

Pro připojování koncových prvků k zásuvce a propojování portů aktivních prvků s propojovacím panelem se používají propojovací kabely (patch cable) nebo propojovací šňůry (patch cord). Propojovací kabely (obr. 8) jsou na obou koncích osazeny konektory RJ45 a lze je zakoupit v různých barvách (šedá, zelená, žlutá, modrá a červená) pro lepší rozlišení jednotlivých služeb a v různých délkách – 0,5 až 10 m.

Při pořizování kompaktního panelu lze vybírat z provedení 16× RJ45 nebo 24× RJ45 pro cat. 5e nebo 6. V případě modulární konstrukce je nabízena možnost cat. 5e, 16× RJ45 nebo 24× RJ45. U těchto panelů mohou být keystony (modulární konektory typu keystone) přiloženy (RJ45) nebo mohou být prázdné – patřičné keystony lze zakoupit samostatně, což dává možnost většího výběru (RJ45, RJ11 atd.).

Obr. 8.

Obr. 8. Propojovací kabely různých barev a délek

Jak propojovací panely, tak i zásuvky je možné popisovat. Popis by měl být u jednotlivého kabelu na obou koncích totožný. Systém popisování je většinou spojen s číslováním místností v rámci budovy a s pořadím zásuvky.

Kompletní informace o těchto produktech lze nalézt v katalogu Komponenty pro datové rozvody společnosti Moeller na webových stránkách http://www.moeller.cz a u autorizovaných prodejců.

Další informace mohou zájemci získat na adrese:

Moeller Elektrotechnika s. r. o.
Komárovská 2406
193 00 Praha 9
tel.: 267 990 411
fax: 267 990 419