časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Strukturovaná kabeláž firmy Moeller

|

číslo 8-9/2005

Strukturovaná kabeláž firmy Moeller

Richard Bukvald, Moeller Elektrotechnika s. r. o.

Strukturovaná kabeláž je základním prvkem infrastruktury moderních počítačových sítí. Kabelový systém umožňuje nejen přenos dat, ale je používán i pro propojení telefonů. Strukturovaná kabeláž je budována podle doporučení a norem.

Sortiment spoleMoeller zahrnuje i pasivní prvky pro všechny bní kabely, propojovací kabely i datové zásuvky.

Obr. 1. Kompaktní propojovací panel
Obr. 2. Modulární propojovací panel

Obr. 1. Obr. 2.

Díky několika stanoveným základním rozměrům je standardní rozváděč určený pro montáž aktivních a pasivních prvků při montáži kompatibilní s poměrně velkým počtem různých produktů. Základním rozměrem je rozteč montážních lišt o velikosti 10" nebo 19". Výška rozváděčové skříně je uváděna v jednotkách U (jednotka U = 44,45 mm).

Obr. 3.

Obr. 3. Datová zásuvka

Rozváděče Moeller 19" jsou vyráběny ve dvou produktových řadách, Standard line a Basic line, v několika provedeních:

a) nástěnné:

  • nedělené,
  • dělené (s lepším přístupem k zadní části);

    b) stojanové:

  • standardní (předem definované),
  • flexibilní (vyráběné podle požadavků zákazníka).

    V rozváděčích jsou umístěny propojovací panely (patch panel). Konstrukce propojovacích panelů může být kompaktní (obr. 1) nebo modulární (obr. 2). Zadní část propojovacích systémů je určena pro ukončení kabelů. Přední část propojovacích systémů je osazena konektory RJ45 pro snadné propojení s aktivními prvky.

    Horizontální rozvody jsou většinou metalické. Jeden jejich konec je ukončen na propojovacím panelu, druhý v zásuvce (obr. 3). Prostřednictvím konektoru RJ45 je možné na zásuvku připojit v podstatě libovolný koncový prvek (telefon, počítač apod.).

    Obr. 4.

    Obr. 4. Propojovací kabely jsou na obou koncích osazeny konektory

    Pro připojování koncových prvků k zásuvce a propojování konektorů (portů) aktivních prvků s propojovacím panelem se používají propojovací kabely (patch cable nebo patch cord – obr. 4). Propojovací kabely jsou na obou koncích osazeny konektory RJ45, které jsou pro lepší rozlišení jednotlivých služeb k dispozici v různých barvách (šedá, zelená, žlutá, modrá a červená).

    Propojovací panely i zásuvky lze označovat (popisovat). Popis by měl být v rámci jednoho kabelu na obou koncích totožný. Systém popisování je většinou spojen s číslováním místností v rámci budovy a s pořadím zásuvky.

    Kompletní informace o produktech společnosti Moeller zájemci naleznou v katalogu firmy Komponenty pro datové rozvody na adrese: www.moeller.cz, popř. u prodejců sortimentu firmy.