časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Strategická akvizice OBO Bettermann

|

číslo 2/2006

Strategická akvizice OBO Bettermann
OBO Bettermann převezme firmu Ackermann

Ackermann, firma založená v roce 1919, je ve světě elektroinstalační techniky známa především elektrickými podlahovými systémy, podparapetními kanály a přístrojovými sloupy. V roce 2001 přešla pod anglickou akciovou společnost Novar plc., kterou převzal v březnu 2005 koncern Honeywell. Je zavedena i v České republice.

Firma OBO Bettermann podepsala koncem roku 2005 se společností Honeywell dohodu, podle níž k 1. lednu 2006 koupí od firmy Ackermann obchodní obor instalační technika. Získání tohoto oboru znamená pro firmu OBO Bettermann další krok při jejím důsledném budování technicky náročných a do budoucnosti zaměřených obchodních odvětví – nabídky systémů pro Cable Management. Předpokládá se, že i v budoucnu bude v této oblasti podnikatelská skupina OBO Bettermann jednoznačnou jedničkou na německém trhu. V Evropě patří ke skupině prvních tří firem.

Obr. 1.

Představitelé firem OBO Bettermann a Ackermann při podpisu smlouvy. Sedící zleva: Andreas Bettermann, Markus Arens

OBO Bettermann převezme veškeré výrobní aktivity společnosti Ackermann v Gummersbachu, nadále povede provoz a bude ho orientovat na potřeby budoucnosti – OBO tak opět bude investovat do rozvoje výroby v Německu. (Kupní cena nebyla zveřejněna a obě strany se v tomto směru zavázaly k mlčení.) OBO Bettermann a značka Ackermann budou vystupovat jako systémoví partneři pro veškerá infrastrukturní řešení v oblasti elektrotechniky a datové techniky v kancelářích, v bytové a v průmyslové výstavbě. Značka Ackermann, která významně přispěla k svému vedoucímu postavení na trhu v oboru Cable Management v uvedených oblastech, tak zůstane zachována.

Převzetí výrobních aktivit společnosti Ackermann, kterého se v hospodářské soutěži zúčastnili i další zájemci, znamená pro OBO Bettermann pokračování téměř stoleté historie rodinné firmy (byla založena v roce 1911) řízené jejími majiteli. Podobnou tradici má také po desetiletí firma Ackermann, která má k dispozici velmi moderní výrobu, nabízí prvotřídní výrobky a na trhu je úspěšná. Pod vedením rodinné firmy OBO Bettermann bude s motivovanými spolupracovníky plnit společné úkoly s výhodami pro obě strany.

Firma OBO Bettermann s 1 800 zaměstnanci poskytuje profesionální řešení pro všechny obory elektroinstalace. Je zastoupena ve více než 100 zemích. Se svými elektrotechnickými výrobky se stala klasickou značkou a jedničkou v mnoha oblastech. V roce 2005 převzala mj. známou německou firmu Dahl Kanal. Její současný roční obrat činí 250 mil. eur.

Spektrum nabídky OBO Bettermann obsahuje komplexní řešení pro systémovou techniku vybavení budov.

Patří sem především:

  • VBS – spojovací a upevňovací systémy,
  • TBS – systémy ochrany před přechodovými jevy a blesky,
  • KTS – kabelové nosné systémy,
  • BSS – systémy protipožární ochrany,
  • LFS – systémy ukládání vedení,
  • EGS – systémy instalačních přístrojů,
  • UFS – podlahové systémy.