časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Stojanové rozváděče ISV a přípojnicový stavebnicový systém Maxi-PLS

|

číslo 11/2004

Rozváděče a rozváděčová technika

Stojanové rozváděče ISV a přípojnicový stavebnicový systém Maxi-PLS

Významné rozšíření sortimentu stavebnicového přípojnicového systému Rittal

Firma Rittal stojanovým rozváděčem ISV do 630 A přede dvěma lety úspěšně uvedla na trh výkonný instalační stojanový rozváděčový systém. Ten – využitím modulární konstrukce – vykazuje velmi dobré vlastnosti: maximální hospodárnost, flexibilitu a bezpečnost. Uvedený systém firma nyní výrazně rozšiřuje o stojanové rozváděče do 1 600 A. Kromě toho nabízí další inovace přípojnicového stavebnicového systému Maxi-PLS: nové moduly pro měřicí přístroje, držák přípojnice s možností umístění nástavbových prvků nad ním, kryty před nebezpečným dotykem a typové řešení požadavků zkoušky bezpečnosti zařízení při vnitřním obloukovém zkratu. Celý sortiment firma Rittal představila odborné veřejnosti na Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně.

Instalační stojanové rozváděče (ISV) jsou doplňkem přípojnicového systému Rittal Maxi-PLS (obr. 1). Přitom koncepce systému firmy Rittal je důsledně dodržena: nízkonapěťové rozváděče a spínací zařízení v silnoproudé oblasti výkonových proudů a stojanové rozváděče do 1 600 A od jednoho dodavatele. Zejména při technickém vybavování budov a v průmyslových podnicích zmíněná kombinace umožňuje rychlou a snadnou montáž a zajišťuje mimořádnou provozní spolehlivost a bezpečnost ovládání.

Obr. 1 Obr. 3 Obr. 4

Kompletní řešení firmy Rittal zahrnuje rozváděčové skříně (obr. 2) s možností vzájemného řadového propojení a předem nainstalovanými vnitřními prvky pro přímé uložení modulů, které plní všechny funkce rozvodu, jištění a ochrany. Tyto rozváděčové skříně jsou navíc doplněny o důležité součásti silnoproudého rozvodu, jako např. odpínače výkonové zátěže a jezdcové držáky pojistek. Systém modulární konstrukce komponent ISV prokazatelně zjednodušuje a urychluje montáž. Kromě vyšší bezpečnosti přináší navíc díky typově odzkoušenému řešení také úsporu nákladů.

Rozšířené spektrum aplikací do 1 600 A

Použití nového modulu ochrany před nebezpečným dotykem (750 × 600 mm), umístěného na přední straně rozváděče ISV (obr. 3), a vhodné konstrukce nosného rámu s přerušovanou úrovní upevnění nyní výrobci umožňuje uložení sběrnicového systému Rittal SV 3052 s roztečí 185 mm do 1 nebo integraci systému Maxi-PLS 2 000 A. Tím je dán základ pro montáž výkonových spínačů do 1 600 A a lištových odpínačů výkonové zátěže NH velikosti 00 až 3. Rozšířením programu zůstává kompatibilita s dosavadními řadami výrobků systému Maxi-PLS a ISV plně zachována.

Obr. 2

Systém Maxi-PLS s možností umístění nástavbových prvků nad držáky přípojnic

Pro větší hustotu uložení komponent a flexibilitu konstrukce vnitřního vybavení rozváděčové skříně zařadila firma Rittal do programu modulárního stavebnicového systému Maxi-PLS další komponentu: držák přípojnic, nad nímž je možné umístit nástavbové prvky. Lze tak poskytnout možnost kompletně zakrýt přípojnici Maxi-PLS 2 000 A aktivními prvky rozvodu. Kromě toho je možné držák přípojnic Maxi-PLS využít pro umístění nástavbových komponent nad ním – v podobě standardizovaného a typově vyzkoušeného řešení pro přípojnice N a PE.

Nová řešení pro zvyšování bezpečnosti

Ochranné zařízení proti nebezpečnému dotyku, zhotovené z ocelového plechu, tedy pro přístrojové moduly v napájecím poli (poli měření), je řešením (v budoucnu standardizovaným) vedoucím ke zvýšení vnitřní ochrany proti nebezpečnému dotyku na IP2X, tj. při otevřených dveřích skříně.

Dále je to řešení pro odlehčení tlaku u skříňového rozváděče TS 8 v případě obloukového zkratu. Je realizováno v podobě nově koncipovaného střešního plechu (obr. 4). Tímto osvědčeným řešením splňuje firma Rittal požadavky dané normou DIN EN 60 349-1, příloha 2. Odlehčovací záklopku je možné snadno integrovat do již existujícího zařízení.

Veškeré další informace lze získat na INFO lince firmy Rittal: 234 099 072 nebo elektronickou poštou na adrese info@rittal.cz

Rittal Czech, s. r. o.
Ke Zdibsku 182
250 66 Zdiby u Prahy
tel.: 234 099 000
fax: 234 099 099
e-mail: info@rittal.cz
http://www.rittal.cz