časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Štítkovače DYMO – otázky a odpovědi

|

číslo 10/2003

Inovace, technologie, projekty

Štítkovače DYMO – otázky a odpovědi

Obr. 1.

V minulém čísle časopisu ELEKTRO byly zveřejněny základní informace o štítkovačích DYMO, konkrétně o profesionální řadě těchto štítkovačů. Na zmíněný článek obdržela firma Esselte některé zajímavé reakce – postřehy a dotazy, z nichž některé jsou vybrány, aby se s nimi mohla seznámit i širší čtenářská veřejnost.

Dotaz:
Je u pásek DYMO nějakým způsobem zajištěno snadné oddělení pásky od podkladu?

Odpověď:
Všechny pásky DYMO (kromě pásek šíře 6ě naříznutý papírový podklad, tzn. že stačí vytištěný štítek podélně přehnout a papírový podklad ze zadní strany plastového štítku velmi snadno odstranit (obr. 1). Pak stačí už jen štítek nalepit.

Dotaz:
Setkal jsem se se štítky, u kterých nebyl text na páskách stálý, takže šlo docela jednoduše text seškrábnout. Je tomu tak u štítků ze štítkovačů DYMO?

Obr. 2.

Odpověď:
Štítkovače DYMO používají pro tisk kazety, které obsahují podkladovou pásku, na kterou je ve finále požadovaný text vytištěn, i tiskovou pásku, ze které se přenáší tisková barva na podkladovou pásku. Využitím metody termálního transferu (nepřímý termotisk) se přenese barva z tiskové pásky přímo na podkladovou pásku. Proces přenosu je trvalý, takže tisková barva je dokonale „zatavena„ do podkladové pásky. Není proto možné text ze štítku seškrábnout, navíc text ani nevystupuje z povrchu štítku. Dodatečná laminace, která by byla řešením proti možnému odstranění textu z povrchu štítku, není z tohoto důvodu nutná.

Kromě odolnosti proti oděru jsou pásky, jež jsou vyrobeny z polyesteru, rovněž odolné proti vodě, záření UV, oleji, saponátům a většině rozpouštědel. Navíc je páska odolná proti teplotám od –30 do +150 oC.

Dotaz:
Potřebuji označovat kabely. Mohu k tomu využít štítkovač DYMO?

Obr. 3.

Odpověď:
Štítkovače DYMO dovolují popisovat kabel (bužírky) s využitím samolepicích pásek. Označování kabelů přímo, tzn. bez pásky, jako mezivýstup, systém DYMO neumožňuje. Pro porovnání: pořizovací cena přístroje, který popisuje kabely přímo, je asi desetkrát vyšší než cena štítkovače DYMO.

Na popisování kabelů je nejvhodnější nová permanentní páska DYMO, jež je vyrobena z nylonu, a je proto pružná a nemá tvarovou paměť. Z toho důvodu skvěle přilne i na zaoblený povrch, jako je kabel. S touto páskou je možné kabel buď označit jako „vlaječku„ (obr. 2), nebo lze celý štítek podélně nalepit na kabel.

Dotaz:
Potřebuji na štítek vedle dvouřádkového textu vložit symbol. Symbol je však stejně velký jako text, což způsobuje problém. Je možné, aby byl symbol v maximální možné velikosti a vedle toho víceřádkový text menším písmem?

Obr. 4.

Odpověď:
Štítkovače DYMO LP200 a LP300 umožňují tzv. stránkování nebo též rozdělení na stránky. Tím lze zajistit rozdělení textu na štítku na „stránky„ nebo bloky textu, z nichž každý bude mít své vlastní nastavení velikosti a stylu textu. Počet řádků, které lze vytvořit na každé stránce, závisí na šířce pásky. Na štítku jsou pak jednotlivé stránky (formáty) vytištěny vedle sebe. Podrobný postup je v uživatelské příručce štítkovače. Při požadavku na víceřádkový tisk menší velikosti, než je symbol nalevo od textu, se zadá symbol jako první stránka a víceřádkový text jako druhá stránka. Na vytištěném štítku pak bude velký symbol nalevo od víceřádkového textu (obr. 3).

Dotaz:
Spotřeboval jsem celou pásku v kazetě. Je nutné ponechat si plastovou krabičku?

Obr. 5.

Odpověď:
Plastovou krabičku je možné vyhodit. Nová páska je přímo zabudována do nové plastové kazety. Výměna pouze tiskové nebo podkladové pásky do původní kazety není možná (obr. 4).

Dotaz:
Používám štítkovač LP200 ve velmi prašném prostředí a klávesy se zanášejí. Vím, že existuje pouzdro na typ LP300. Existuje pouzdro také na štítkovač LP200?

Odpověď:
Pouzdra, která chrání štítkovače v prašném prostředí a současně před mechanickým poškozením, se vyrábějí jak pro typ LP300, tak pro typ LP200 (pro nejmenší štítkovač LP100 pouzdro není). Pouzdro pro LP200 (obr. 5) však nemá oproti pouzdru k LP300 odnímatelné karabiny.

Další otázky a odpovědi uvedeme v následujícím čísle časopisu ELEKTRO.

Esselte, s. r. o.
tel.: 261 213 219
e-mail: infocz@esselte.com
http://www.dymo.com