časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Štítkovač ano – ale který vybrat?

|

číslo 11/2002

Inovace, technologie, komponenty

Štítkovač ano – ale který vybrat?

Obr. 1.

Pro rychlé a pohodlné označování rozváděčů, kabelů, sítí, zásuvek apod. nabízí firma Esselte ve velkém výběru elektronické štítkovače DYMO, díky nimž se označování a popisování v podstatě čehokoliv stává jednoduchou a rychlou záležitostí. Štítkovače umožňují snadnou výrobu samolepicích štítků různých barev, šíří i délek pro rozlehlou škálu použití. Následující příspěvek předkládá radu, který typ ze široké řady modelů štítkovačů DYMO je vhodný pro určitý konkrétní případ použití.

První otázka, která pomůže při prvotním výběru štítkovače, zní: Kde bude štítkovač převážně využíván?

Pro pracovníky, kteří jej potřebují používat v terénu, je určena řada štítkovačů nazývaná LabelPOINT (zkráceně LP). Tvoří ji přenosné štítkovače Dymo LP 100, Dymo LP 200 a Dymo LP 300 (obr. 1). Jednotlivé modely štítkovačů této řady se liší velikostí, množstvím funkcí a šíří štítků, které je možné s jejich pomocí tisknout. Uvedené přístroje jsou navrženy tak, aby je bylo možné pohodlně držet v jedné ruce a tak je bez problémů používat i vestoje. V jedné ruce lze přístroj držet a druhou rukou psát na klávesnici s abecedním rozložením kláves. Model Dymo LP 300 nabízí kromě mnoha užitečných funkcí i širokou sadu symbolů, jejichž velkou část zaujímají speciální symboly určené pro elektrikáře. K těmto štítkovačům firma dodává i speciální pouzdra a kufříky, neboť se předpokládá, že je budou využívat především řemeslníci, elektrikáři apod. Jednodušší potřeby označování uspokojí i nejmenší model, Dymo LP100.

Obr. 2.

Pro práci se štítkovačem u pracovního stolu si lze vybrat některý ze stolních štítkovačů řady LabelMANAGER (řada LM). Sem patří štítkovače Dymo LM 100 (obr. 2), Dymo LM 200 a Dymo LM 300. Jejich výhodou je stejné rozložení kláves na klávesnici jako u běžné klávesnice, takže na nich lze psát tak, jak je zvyklý každý uživatel počítače. Rozdíly mezi jednotlivými modely jsou opět ve velikosti a funkcích – Dymo LM 300 tiskne na pásky šíře 6, 9, 12, 19 a 24 mm a nabízí i takové funkce, jako je např. čtyřřádkový tisk nebo tisk čárových kódů. Nejjednodušší model LM 100 uspokojí základní nároky při označování – tiskne na pásky šíře 9 a 12 mm a kromě jakéhokoliv textu dokáže tisknout i množství symbolů.

Pro uživatele osobního počítače nabízí Dymo tiskárny štítků, které pracují v propojení s počítačem a s pomocí jednoduchého softwaru instalovaného do počítače umožňují vytvořit vlastní návrh štítku. Firma Dymo má k dispozici několik různých modelů – nejjednodušší model Dymo LabelMANAGER PC (obr. 3) má podobné možnosti jako již zmiňovaný stolní šítkovač Dymo LM 300, navíc však umožňuje využívat některé výhody počítače, např. různé typy a velikosti písma. Obr. 3. Do štítků mohou být dále vkládány obrázky a loga, takže jejich využití je téměř neomezené. Model Dymo PC-10 obsáhne ještě více funkcí, např. automatický tisk sériových čísel nebo tisk většího množství štítků, které zůstávají na roli, ale jsou již nastřiženy na potřebnou délku. Umožňuje tak s využitím počítače vytisknout všechny potřebné štítky předem a poté je v roličce přemístit na místo určení a jednotlivě nalepit.

Dovozcem sortimentu Dymo do České republiky je společnost Esselte s. r. o., české zastoupení nadnárodní společnosti Esselte. DYMO je registrovaná obchodní značka Esselte. Podrobnější informace ke kompletnímu nabízenému sortimentu pásek i štítkovačů Dymo zájemci získají na adrese www.dymo.com (v češtině), kde je možné najít i seznam distributorů, u kterých lze všechny popsané přístroje a spotřební materiál zakoupit. Spojení na nejbližšího distributora zájemce o zmíněné produkty může rovněž obdržet v oddělení služeb zákazníkům Esselte ČR na tel.: 261 912 720.