časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Stínicí spony EMC typu SKL pro stíněné kabely firmy Icotek GmbH

|

 
Ing. Jaroslav Štáhl, OS-KOM, spol. s r. o.
 
V číslech 11/2003 a 4/2005 časopisu Elektro byly publikovány články o systému dělených průchodek, popř. o průchodkových deskách firmy Icotek. Široký sortiment komponent pro rozváděče a stroje firmy Icotek GmbH zahrnuje také lišty pro zamezení tahu v kabelu a stínicí spony EMC.
 
Stínicí spony EMC firmy Icotek GmbH urychlují a usnadňují montáž stíněných kabelů pouhým vtisknutím do spony. Není nutné nastavovat tlak pružiny. Konstantní síla pružiny zajišťuje jistý a trvalý kontakt mezi stíněným kabelem a sponou EMC. Konstrukce spon EMC umožňuje velkoplošný styk (až 70 až 80 % stínicího obvodu) mezi kabelem a sponou.
 
Pro montáž do rozváděče na lištu DIN 35 mm je určen typ SK/SKL s patkou pro nacvaknutí (obr. 1). Typ LF/SKL (obr. 2) je určen k montáži na plech, montážní desku apod. Novinkou je typ PF/SKL (obr. 3) k montáži na normovanou přípojnici 3 × 10 mm, která se často používá ve skříňových rozváděčích. U tohoto typu je stínicí spona SKL osazena na profilovou patku PF.
 
Typ PF/SKL kromě již uvedených předností stínicích spon SKL umožňuje rychlou montáž na přípojnici bez použití šroubů prostřednictvím profilové patky PF. Přítlak napružené patky na přípojnici zajišťuje výborné upevnění stínicí spony s patkou PF/SKL na přípojnici. Při použití v rozváděčích a strojích vystavených vibracím se neuvolní.
 
Pro sériové výrobky dodává firma Icotek zákaznické lišty osazené stínicími sponami EMC pro více kabelů o různých průměrech (obr. 4). Pro stínění více kabelů lze využít také kabelové stínicí lišty EMC typu KAFM se dvěma až padesáti devíti podpěrnými ploškami pro kabely.
 
Kabelové stínicí lišty EMC typu KAFM-SF s patkami (obr. 5) jsou určeny pro nacvaknutí na lištu DIN, typ KAMF-SF s patkami na šroub je určen pro upevnění na lištu DIN a typ KAMF-SC s patkou na šroub je určen pro upevnění na lištu C.
 
Další informace nejen o produktech firmy Icotek, ale i o výrobcích dalších firem, které zastupuje společnost OS-KOM, mohou zájemci získat na adrese:
 
OS-KOM, spol. s r. o.
Zdíkovská 22, 150 00 Praha 5
tel.: 257 210 114
fax: 257 211 935
 
Obr. 1. Typ SK/SKL s patkou pro nacvaknutí
Obr. 2. Typ LF/SKL s otvorem pro upevnění šroubem M4
Obr. 3. Typ PF/SKL
Obr. 4. Stínicí spony pro specifické použití
Obr. 5. Typ KAFM – SF s patkami pro nacvaknutí