časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Stavebnice mechanických dílů pro elektroniku od firmy RITTAL

|

číslo 12/2005

Stavebnice mechanických dílů pro elektroniku od firmy RITTAL

Ing. Jiří Vaníček, CSc., a Lukáš Rychetský, Rittal Czech, s. r. o.

Firma Rittal, známá především svými průmyslovými rozváděčovými systémy a komplexními řešeními od jednoho dodavatele, je významným výrobcem produktů pro telekomunikace. Tento článek navazuje na již publikované informace o rozváděčích pro telekomunikace a doplňuje je o přehled stavebnic mechanických dílů pro elektroniku a jejich příslušenství. Cílem konstruktérů firmy Rittal je poskytnout uživatelům univerzální stavebnici pro zapouzdření elektronických obvodů na deskách s plošnými spoji, včetně sběrnicových desek, standardních zdrojů, konektorů a dalšího příslušenství. Jsou zde zmíněny jednotlivé skupiny výrobků, které vyhovují uvedeným potřebám.

Obr. 1.

Obr. 1. Devatenáctipalcové zásuvné moduly Slim-Box

1. Nový telekomunikační standard ATCA

Mechanické řešení tzv. vany nového standardu ATCA (Advanced Telecom Computing Architecture, pokroková telekomunikační architektura) bylo popsáno v [1]. V současné době již existují konkrétní aplikace také v praxi.

2. Zásuvné 19" moduly pro CPCI a VME

2.1 CPCI

2.1.1 Slim-Box
Zásuvné 19" moduly Slim-Box ve výškách 1 až 4U jsou určeny pro montáž desek s plošnými spoji v horizontální poloze. Slim-Box lze dodat ve třech variantách jako prázdnou skříňku, skříňku se sběrnicovou deskou nebo se zdrojem a sběrnicovou deskou. Všechny varianty mají aktivní ventilaci (obr. 1).

Obr. 2.

Obr. 2. Devatenáctipalcové zásuvné moduly Ripac

2.1.2 Ripac
Zásuvné 19" moduly Ripac (obr. 2) ve výškách 3 až 9U jsou určeny pro horizontální i vertikální zástavbu, včetně chlazení a zdrojů.

2.2 VME

Konstrukce sběrnice mechanické stavebnice VME (VERSA Module Eurocard, VERSA-modul eurokarty) je totožná s CPCI (Compact Peripheral Component Interconnect, kompaktní periferní propojovací prvek), rozdíl je v použité sběrnicové desce.

3. Zásuvné 19" moduly pro průmyslová PC a velkokapacitní paměti

3.1 ATX

Systém zahrnuje moduly 1 až 4U pro zástavbu průmyslových počítačů z hliníkové slitiny i z ocelového lakovaného plechu. Moduly (obr. 3) jsou po mechanické stránce plně vybaveny. K dodání je i zdroj, aktivní větrání a další příslušenství, např. kazeta pro diskové mechaniky apod.

Obr. 3. Devatenáctipalcové zásuvné moduly pro průmyslová PC a velkokapacitní paměti
Obr. 4. Napájecí zdroje
Obr. 5. Design stolních skříněk Rittal

Obr. 3. Obr. 4. Obr. 5.

3.2 Velkokapacitní paměti

Mechanická stavebnice je odvozena od systému pro desky ATX a je přizpůsobena pro zástavbu šesti nebo devíti disketových jednotek 51/4" nebo 31/2" a sběrnicové desky ATX.

4. Napájecí zdroje

Napájecí zdroje (obr. 4) jsou dodávány v zásuvné i stolní verzi, včetně UPS (Uninterruptible Power Supply, zdroj nepřerušitelného napájení). Jejich parametry jsou souhrnně uvedeny v tabulce.

Obr. 6.

Obr. 6. Stavebnice Ripac Vario-Modul

5. Stavebnice mechanických dílů pro elektroniku

Velmi obsáhlá stavebnice, která zahrnuje vlastní vanu sestavitelnou v různých hloubkách a šířkách, včetně čelních panelů, mřížek, ventilátorů, vík a dalšího příslušenství. Vše je dodáváno ve standardní verzi, popř. ve verzi EMC s 19" upevněním vpředu či vzadu nebo na lištu DIN. Existuje zesílená varianta pro použití na vozidlech. Systém je určen převážně pro montáž libovolných desek s plošnými spoji standardních rozměrů 3U a 6U ve svislé poloze, ale umožňuje i kombinaci vertikální a horizontální polohy desek. Lze použít i velkou část příslušenství pro počítač.

6. Stolní a systémové skříňky

Nabídka zahrnuje dva typy skříněk, jež se liší koncepcí, a univerzální Ri-Box, který je obdobou systému Slim-Box, ale dodává se bez vybavení a v jiném designu. Design (obr. 5 až obr. 7) je silnou stránkou zejména stolních skříněk Rittal; umožňuje vestavět libovolné elektronické zařízení do funkční a velmi vkusně řešené skříňky. To šetří čas konstruktérům elektroniky zejména v menších firmách, které nemají mechanickou výrobu.

Obr. 7.

Obr. 7. Stavebnice Rittal Ri-Case

6.1 Ripac Vario-Modul

Stavebnice je určena přímo k montáži desek s plošnými spoji. Pouhou výměnou jednoho dílu je možné ji použít jako 19" vanu (1/2 19", 3/4 19") nebo jako elegantní stolní skříňku (obr. 6). Vyrábí se ve výškách 3 až 7U, ve standardní verzi i ve verzi EMC v hloubkách 250 až 430 mm. Charakteristické je velmi bohaté a praktické příslušenství.

6.2 Rittal Ri-Case

Stavebnice stolních skříněk s širokým sortimentem příslušenství, včetně 19" polic, klávesnic, třmenů a nožiček, již lze použít také jako věžovou variantu TOWER (obr. 7). Vyrábějí se skříňky výšky 3 až 12U, šířky 19" a 1/2 19", hloubky 300 až 540 mm. Skříňka je konstruována k vložení vany příslušné velikosti a dodává se šedými, modrými a s tyrkysovými doplňky.
[VANÍČEK, J.: Výrobky Rittal pro telekomunikace. Sdělovací technika, 2005, č. 4.]

Tabulka parametrů napájecích zdrojů

Typ

Výkon

Provedení

Poznámky

Open Frame

250, 400, 600, 1 000 W

3 výstupy

určeno pro VME

3U, 6U

130,160 W

zásuvné, 3 výstupy

určeno pro VME

3U, 6U

175, 200, 250, 350 W

zásuvné, 4 výstupy

určeno pro CPCI

PS/2

250, 300, 400 W

 

určeno pro AT/ATX, CPCI

UPS

180 W

vestavné místo pro disketové mechaniky 51/4"

integrované baterie

redundantní

2 × 300 W

 

určeno pro ATX, vyměnitelný za chodu

Další informace mohou zájemci získat na adrese:

Rittal Czech, s. r. o.
Ke Zdibsku 182
250 66 Zdiby u Prahy
tel.: +420 234 099 000
fax: +420 234 099 099
e-mail: info@rittal.cz
internet: www.rittal.cz