časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Stavba je komplex – stejně jako Stavební veletrhy Brno

|

Základem každého stavebního díla je hrubá stavba. V jednom ze „Scientific Cen­ter“ v Londýně, je vystaven do detailů pro­vedený názorný řez domem a expozice je téměř stále plná návštěvníků, kteří jsou pře­kvapeni složitostí stavby. Vystavovaný řez představuje obytný dům. Jsou ale i stavby daleko složitější – nemocnice, výrobní zá­vody, montážní haly nebo sklady, labora­toře – a každá vyžaduje něco trochu jiné­ho. Pokaždé však platí: aby se daný objekt dal řádně a komfortně užívat, je třeba ho kompletně vybavit.
 
Samostatnou kapitolu tvoří popis přípra­vy, projektem počínaje. Na každém detai-lu záleží, aby stavba „běžela“ – aby na sebe hladce navazovaly technologické kroky, aby jednotlivé komponenty systé­mů byly vzájemně kompatibilní, aby se například nekřížilo vedení silnoproudu se slaboproudem. Ale aby všechno to moh­lo být součástí projektu, musely předtím tyto systémy existovat a hlavně – prosa­dit se na trhu!
 
První s čím se potká hrubá stavba, jsou technické rozvody, tj. rozvody elektřiny, vody, plynu, optických i klasických sítí pro připojení počítačů, sítí slaboproudých, pří­padně vzduchu, odsávání, kompletní vzdu­chotechniky apod. Pak kanalizace, topení, chlazení, výtahy, rozvod vody – nyní je možný i dublovaný (dešťová voda se dá jí­mat, filtrovat a dále využívat). Samozřejmě sem bude patřit i energetická soběstačnost budov v podobě fotovoltaických systémů, solárních panelů nebo tepelných čerpadel, alternativní zdroje energie, ale i stále více se prosazující filozofie chytrých domů, kte­ré si samy určují tepelný či světelný režim.
 
Všechny tyto obory, včetně nejnovějších trendů v oblasti sanitární techniky a interi­érů koupelen, jsou součástí připravované­ho 11. ročníku SHK, který se koná 13. až 17. dubna 2010 na brněnském výstavišti v rámci komplexu Stavebních veletrhů Brno.
 
I v nadcházejícím ročníku budou pořa­datelé pokračovat v náštěvnicky atraktiv­ním tématu energeticky úsporného stavění. Stavební veletrhy Brno se tak stávají centrem pro získání aktuálních informací o do­tačním programu Zelená úsporám. Možnos­tí úspor, a tedy i čerpání dotačních titulů, je velké množství. Co termín, to široká oblast možností úspor i pro ty, kteří nestaví novou budovu, ale potřebují dosud neefektivně fungující stavbu zmodernizovat a význam­ně tak ušetřit v budoucnu, kdy ceny energií dále porostou. Toto téma bylo zajímavé pro 90 % návštěvníků posledního ročníku a do­týká se nejen oblasti technického zařízení budov, ale i oborů zdicích materiálů, oken, dveří, izolačních materiálů, konstrukčních systémů a ostatních stavebních materiálů. Pro každého tak vzniká jedinečná možnost dovědět se o novinkách v nabídce produk­tů a služeb, konkrétních výrobcích, součas­ných oborových trendech a hlavně se osob­ně na vše zeptat a prakticky vyzkoušet, a tím získat veš­keré potřebné informace nut­né k rozhodnutí.
 
Tradiční spojení staveb­ních oborů veletrhu IBF a veletrhu technického za­řízení – SHK (topení, rozvo­dy, sanita) – je v tomto roční­ku navíc doplněno o veletrh bydlení a interiérového vy­bavení Mobitex. Tímto spo­jením vzniká ucelený kom­plex veletrhů, který zahrnuje hrubou stavbu, technické za­řízení budov a nově i interiérové vybavení.
 
Stavební veletrhy Brno jsou největší sta­vební veletrhy v celé střední a východní Ev­ropě. Jde o prestižní událost, kterou pravi­delně navštěvuje téměř 100 000 návštěvníků z celého světa. Nejnovější novinky a trendy v oboru zde prezentuje téměř 1 500 firem, včetně většiny lídrů v oboru.