časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Spolupráce OEZ s. r. o. s firmami certifikovanými na provádění retrofitů AR, ARV

|

číslo 8-9/2004

Mezinárodní strojírenský veletrh

Spolupráce OEZ s. r. o. s firmami certifikovanými na provádění retrofitů AR, ARV

Miroslav Uher, OEZ s. r. o.

Spolupráce OEZ s. r. o. s certifikovanými firmami není zaměřena pouze na retrofity jističů AR a ARV pomocí připravených a ověřených retrofitových sad, ale i na náhrady i jističů starších, vyráběných v 50. letech minulého století, nebo při aplikaci moderních řídicích systémů.

Naše spolupráce začala v době největšího nárůstu poptávky po retrofitech jističů AR, ARV. Tehdy jsme začali spolupracovat s významnými elektromontážními firmami, které působí v mnoha průmyslových podnicích prakticky po celém území České republiky a mají zkušenosti s průmyslovými rozvody a řídicími systémy, nebo pracují pro distribuční společnosti. V počátcích se jednalo především o náhrady jističů pomocí připravených a ověřených připojovacích sad formou retrofitu.

Obr. 1 Obr. 2 Obr. 3

V současné době tato spolupráce dále nabývá podstatně většího významu při návrzích moderních řídicích systémů a při náhradách ještě starších jističů (obr. 1), pro které nejsou připraveny komplety pro retrofit.

Realizace retrofitu v Třineckých železárnách

Jedním z příkladů spolupráce OEZ s. r. o. a certifikované firmy může být modernizace jištění a ovládání v rozváděčích napájejících technologii v jednom z nejnáročnějších provozů Třineckých železáren.

Impulsem pro zahájení modernizace byla havárie jističe ARV 2533 pro technologické zařízení s nepřetržitým provozem. Vzhledem k náročnosti provozu a škodám, které by při výpadku dodávky energie nastaly, se vedení provozu rozhodlo pro retrofit jističem ARION 681 – toto řešení je naprosto spolehlivé a v provozu se velmi dobře osvědčilo (obr. 2).

Obr. 4

Ovšem „černou můrou„ pro hlavního technologa provozu byly jističe ještě mnohem starší. Jednalo se o vzduchové jističe 1 500 A s elektricko-pneumatickým ovládáním (obr. 3), které již neodpovídají současným požadavkům.

V případě náhrady těchto jističů je nutné vyřešit jak připojení silových obvodů, tak zkombinovat původní, ještě částečně používaný elektricko-pneumatický systém ovládání, s novým systémem, využívající k řízení PC. Na kompletním návrhu jsme spolupracovali s firmou Autel – montáže s. r. o. Tento návrh (obr. 4) byl realizován koncem dubna 2004 a v současné době je rozváděč v plném provozu.

Cílem prohlubování spolupráce s certifikovanými firmami je nejen neustálé hledání nových a dokonalejších způsobů provádění retrofitů AR, ARV, ale i řešení netradičních náhrad, např. ještě starších jističů, dvou spínacích prvků jedním moderním, nebo řešení náročných požadavků na řídicí obvody.Firma OEZ chce i nadále pokračovat ve vytyčeném směru stále se zlepšující spolupráce s firmami certifikovanými na provádění retrofitů, včetně zúročení společně získaných výsledků této spolupráce a jejich využíváním v dalších výrobních podnicích a u potenciálních partnerů při modernizaci rozvodů.

Prvním předpokladem k uskutečnění tohoto záměru je snadná dosažitelnost našich odborníků na linkách Servisních služeb nebo Realizace retrofitů AR, ARV. Jsme připraveni vyslechnout Vaše požadavky a navrhnout speciálně pro Vás optimální řešení. Víme, že cílem moderní firmy je spokojený zákazník a k naplnění tohoto cíle budeme směrovat své úsilí i v budoucnu.

OEZ s. r. o.
Servisní služby
tel.: 465 672 369
e-mail: servisni.sluzby@oez.cz

Realizace retrofitů AR, ARV
tel.: 465 672 193
e-mail: retrofity@oez.cz