časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Spolehlivě bourá téměř půl století

|

číslo 7/2006

Spolehlivě bourá téměř půl století

Nejstarší funkční stavební stroj v České republice a na Slovensku – bourací kladivo Torna 765 – se v rámci soutěže Najděte nejstarší Hilti stroj a vyhrajte! podařilo objevit společnosti Hilti.

Obr. 1. Obr. 2.

Soutěže se zúčastnilo více než dvě stě zákazníků firmy z České republiky a ze Slovenska. Nejpočetnější skupinou donesených výrobků byla bourací kladiva. Tato soutěž potvrdila kvalitu a životnost výrobků Hilti, a to v souladu s firemním sloganem „Hilti. Splní nejvyšší nároky.„ Jak řekl generální ředitel Hilti pan Josef Zeidler, byl o soutěž mezi zákazníky firmy velký zájem, a podařilo se tak najít opravdu unikátní výrobek.

Vítězný stroj Torna 765 je skutečně jeden z nejstarších možných funkčních výrobků, neboť tento model se začal vyrábět v roce 1965. Jeho majitelem je pan Pavel Prause z Prahy. Podle jeho slov se se strojem i přes jeho stáří pracovalo do konce minulého roku. Přestože je toto vrtací a sekací kladivo stále ještě funkční, vyměnil ho jeho majitel za novější stroj Hilti.

Obr. 3.

Obr. 1. Soutěž o nejstarší stroj Hilti (vpravo Torna 765, vlevo stroj TE 56-ATC)
Obr. 2. První až třetí místo v soutěži o nejstarší stroj Hilti
Obr. 3. Vítězný nejstarší funkční stroj Torna 765

Výrazný vývoj kladiv se začal v roce 1965. Současný stroj, který nahradil kladivo Torna 765, je kombinované kladivo TE 56, spojující vrtání a sekání. Jeho přednosti oproti Torně jsou na první pohled zřejmé. Jde především o jiný způsob uchycení nástroje rychloupínacím sklíčidlem s prachotěsnou úpravou, dva stupně regulace síly příklepu, možnost nastavení poloh sekáče a nová boční otočná rukojeť, která omezuje přenos vibrací do dlaně obsluhy. Další novinkou TE 56 je systém ATC, který doplňuje mechanickou kluznou spojku. Senzory při prudkém pootočení stroje uvolní magnetickou brzdu, která okamžitě stroj zastaví. Díky tomu je zamezeno nežádoucí otočení stroje a ohrožení obsluhy.

Tabulka porovnání technických parametrů kladiv Torna 765 a TE 56-ATC

Název stroje

Torna 765

TE 56-ATC

Typ stroje

vrtací a sekací kladivo

vrtací a sekací kladivo

Výroba

1965 až 1983

2002

Počet úderů

2 500 min–1

3 000 min–1

Výkon

650 W

1 100 W

Hmotnost

7 kg

5,9 kg

Uchycení vrtáků

systém TK

TE-Y

Společnost Hilti dodává na stavební trh po celém světě vrtací, sekací, bourací, upevňovací a laserovou techniku a další systémy a služby, které do stavebnictví přinášejí nová řešení a vytvářejí přidanou hodnotu. Společnost má centrálu v Lichtenštejnsku a zaměstnává patnáct tisíc pracovníků ve více než sto dvaceti zemích. Roční obrat přesahuje tři miliardy švýcarských franků. Firemní kultura společnosti Hilti je založena na integritě, odvaze, týmové práci a závazku dosáhnout vytyčených cílů.

Další informace mohou zájemci získat na adrese:

Hilti ČR spol. s r. o.
Uhříněveská 734
252 43 Průhonice
http://www.hilti.cz