časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Společnost Siemens ocenila práci Ing. Zdeňka Ledra, DrSc.

|

číslo 12/2005

Společnost Siemens ocenila práci Ing. Zdeňka Ledra, DrSc.

Pan Ing. Zdeněk Ledr, DrSc., je vynikající český technik a ve svých devadesáti dvou letech vlastně doyen české silnoproudé elektrotechniky. Mezi technickou veřejností je znám jako významný odborník v oblasti elektrických pohonů a dalších aplikací silnoproudé elektrotechniky. Jeho vynikající a originální výsledky činnosti v oboru byly vždy spojeny s vývojovým oddělením elektrických strojů bývalé „Kolbenky„ – ČKD Elektrotechnika, kam nastoupil již v roce 1937 po studiích na pražském ČVUT.

Obr. 1.

Ocenění práce Ing. Zdeňka Ledra, DrSc., společností Siemens se uskutečnilo v redakci ELEKTRO v kruhu bývalých spolupracovníků: (zleva) Ing. Josef Šimek, CSc. (ČKD Nové Energo), prof. Ing. Jiří Pavelka, DrSc. (ČVUT Praha), Ing. Zdeněk Ledr, DrSc., Ing. Jiří Winkler, CSc. (Siemens Praha), Ing. Jiří Kohutka (FCC Public, šéfredaktor ELEKTRO)

Společnost Siemens, která již mnoho let je v silnoproudé a pohonářské technice světovou technickou špičkou, ocenila při příležitosti letošních narozenin pana Ing. Z. Ledra jeho celoživotní práci v oboru, o který se svým významem tolik zasloužil. Vždyť Ing. Ledr je kromě mnoha konkrétních pohonářských aplikací v průmyslu znám také jako autor více než dvou set odborných článků a referátů. Technickým řešením jím navrženým bylo uděleno více než sto patentů.

Slavnostní předání ocenění společnosti Siemens panu Ing. Zdeňku Ledrovi, DrSc., se uskutečnilo v redakci časopisu ELEKTRO, v kolegiálním kruhu jeho bývalých blízkých spolupracovníků. Přes svůj úctyhodný věk je pan Ing. Ledr stále čilý a duševně svěží a stále patří k autorům přispívajícím do časopisu (viz např. ELEKTRO č. 7, str. 54).