časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Společnost Siemens na veletrhu Pragoregula 2004

|

číslo 2/2004

inovace, technologie, projekty

Společnost Siemens na veletrhu Pragoregula 2004

Siemens již tradičně patří k účastníkům mezinárodního veletrhu měřicí a regulační techniky Pragoregula, který se koná 17. až 19. března na Výstavišti v Praze-Holešovicích. Ve své expozici představí produkty a řešení z oblasti standardních pohonů i z oblasti procesní instrumentace.

Společnost Siemens představí nízkonapěťové asynchronní elektromotory a standardní měniče frekvence Micromaster a Sinamics.

Obr. 1

Ve stánku budou rovněž vystaveny exponáty současného výrobního programu, včetně nových inovovaných typů elektromotorů vyráběných závodem Siemens Elektromotory s. r. o. Standardní měniče frekvence vyrábí firma Siemens plc – závod v britském Congletonu. Všechny již zmíněné produkty na trh dodává společnost Siemens s. r. o.

V expozici Siemens jistě zaujme především nízkonapěťový asynchronní elektromotor 1LG4, 22 kW. Tento tzv. energeticky úsporný elektromotor je představitelem inovované řady elektromotorů z Frenštátu pod Radhoštěm. Řada Sinamics bude zastoupena měničem frekvence G110 s výkonem 0,12 až 3,0 kW. Měnič G110 má zcela nový design a je obohacen softwarem umožňujícím přizpůsobit se široké škále aplikací. Jeho výhodou je snadná instalace díky lehce přístupné svorkovnici a montážní příslušenství. Měnič využívá přirozené chlazení pomocí chladicího tělesa (bez ventilační jednotky), má integrované jištění pro motor i měnič a patří k němu i důležité příslušenství, např. filtry a tlumivky. Měnič Sinamics G110 je určen především pro řízení otáček ventilátorů, čerpadel a dalších aplikací v oblasti balicí techniky, potravinářského a textilního průmyslu a také pro řízení pohyblivých billboardů. Formou předváděcího tzv. demonstračního kufru budou představeny exponáty měničů frekvence Micromaster 410 a 440.

Na veletrhu Pragoregula 2004 společnost Siemens bude již tradičně prezentovat také své výrobky z oblasti procesní instrumentace a analýzy.

Měření průtoku plynů a kapalin

Poprvé od integrace celosvětově úspěšné divize Flow koncernu Danfoss do koncernu Siemens bude představena kompletní nabídka přístrojů pro měření průtoku plynů a kapalin, hmotové průtokoměry Sitrans Massflo, magneticko-indukční průtokoměry Sitrans Magflo, ultrazvukové průtokoměry Sitrans. Jako novinka bude prezentován bateriově napájený magneticko-indukční vodoměr Magcell, včetně zařízení pro přenos GSM naměřených hodnot. Pracovníci společnosti Siemens budou návštěvníky informovat o klapkových a plováčkových mechanických průtokoměrech, zejména o oblíbeném prstencovém průtokoměru Sitrans FR, vhodném mj. pro měření vysoce viskózních kapalin do teplot až 300 °C.

Obr. 2

Měření tlaku

Na veletrhu Pragoregula bude vystavena kompletní řada přístrojů pro měření tlaku a diferenčního tlaku Sitrans P, počínaje nejjednodušší řadou dvouvodičových snímačů po digitální převodník Sitrans P DS III s komunikací HART či Profibus PA. Novinkou bude řada Sitrans P ZD – kompaktní snímač z korozivzdorné oceli s displejem a proudovým výstupem 4 až 20 mA. Snímač je určen především pro aplikace v potravinářském a farmaceutickém průmyslu.

Čidla teploty

Zavedené programovatelné převodníky teploty Sitrans T v provedení HART a Profibus PA pro montáž do hlavic čidel teploty či na lištu DIN budou doplněny novinkami vhodnými pro použití v hygienicky vysoce náročném prostředí farmaceutických a potravinářských provozů. Mezi novinky Sitrans T patří čidlo teploty pro přímou montáž do média v konstrukčním provedení respektujícím normu EHEDG a čidlo teploty pro měření teplot na potrubích DN 10 až DN 100 bez kontaktu s médiem.

Měření hladin

Z nabídky vibrační, kapacitní, ultrazvukové a radarové přístrojové techniky pro měření hladin kapalin a sypkých materiálů bude představena novinka – dvouvodičový pulsní radar pro měření do výšky 20 m Sitrans LR 200.

Regulátory, analyzátory

Nedílnou součástí expozice budou rovněž známé programovatelné regulátory řady Sipart DR, uživatelsky komfortní pozicionéry Sipart PS 2 pro regulaci pneumatických ventilů a průmyslové zapisovače Sirec.

V oblasti procesní analýzy budou poskytnuty informace o analyzátorech kapalin Sipan, analyzátorech plynů pro technologická a emisní měření a o procesních chromatografech.

Siemens patří mezi největší elektrotechnické koncerny. Jako jediná firma na světě pokrývá v podstatě celou oblast elektrotechniky a elektroniky. Působí ve více než 190 zemích a zaměstnává více než 417 000 odborníků. Ti vyvíjejí a vyrábějí produkty, navrhují a instalují komplexní řešení na míru podle požadavků uživatelů a nabízejí širokou paletu služeb podle individuálních potřeb zákazníků. V obchodním roce 2002/2003 (skončil 30. září 2003) dosáhla firma Siemens obratu více než 74 miliard EUR (US GAAP).

Zastoupení společnosti Siemens AG v České republice bylo obnoveno v roce 1990. V současné době patří Siemens s 11 000 zaměstnanci mezi největší zaměstnavatele v ČR. V obchodním roce 2002/2003 vykázala skupina podniků Siemens v České republice obrat 39,4 miliardy korun. Siemens v České republice působí v těchto hlavních oblastech: automatizace a řízení, doprava, energetika, informace a komunikace, osvětlení a zdravotnictví.

Více informací zájemci naleznou na internetových adresách www.siemens.com, www.siemens.cz