časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Společnost Siemens na veletrhu AMPER 2005

|

číslo 4/2005

Společnost Siemens na veletrhu AMPER 2005

Společnost Siemens se zúčastní třináctého ročníku mezinárodního veletrhu elektrotechniky a elektroniky AMPER, který se na pražském výstavišti PVA Letňany uskuteční ve dnech 5. až 8. dubna 2005. Představí zde aktuální novinky ze své produkce; expozice společnosti bude umístěna v hale 2, sektoru D, ve stánku číslo 6.

Motory

Představeny budou hlavní prvky výrobního programu, včetně nových nebo inovovaných typů. Zástupcem řady nn bude funkční asynchronní elektrický motor 1LA7 o výkonu 0,4 kW (obr. 1), dále jednofázový motor 1LF7, motor 1MA7 v zajištěném provedení (všechny z produkce v Mohelnici) a třífázový motor 1LG4 (ze závodu ve Frenštátě pod Radhoštěm).

Obr. 1. Obr. 2. Obr. 4.

Obr. 1. Asynchronní elektrický motor 1LA7
Obr. 2. Servomotor 1FK7 – Simamics
Obr. 4. Decentrální jednotka Simatic ET 200 s krytím IP65/67

Novinkou jsou motory s převodovkou v široké nabídce, jejichž parametry je možné pohodlně nastavit s využitím programu SGM Designer (pro český trh budou uvolněny v průběhu roku 2005).

Regulované pohony

Poprvé budou předvedeny i inovované regulované pohony Sinamics (obr. 2) třídy G (General use) a třídy S (Special use) Na jedné straně výkonového rozsahu jsou malé kompaktní jednofázové měniče frekvence Sinamics G110 a na druhé straně velké měniče řady Sinamics G150 ve skříňovém provedení či Sinamics G130 ve vestavném provedení.

Obr. 3.

Obr. 3. Řídicí systém Simotion – tři verze

Řada měničů frekvence Micromaster 410 až 440, která zastupuje současnou základní nabídku skalárních a vektorových měničů, je z hlediska hardwaru i softwaru již koncipována jako Sinamics; to zaručuje těmto měničům dobrý výhled do budoucna.

Dále zde budou měnič frekvence Sinamics S120 pro náročné vektorové aplikace a víceosé polohování ve spojení s řídicími systémy Simotion (obr. 3) či technologickými systémy CPU Simatic S7-300 a rovněž měnič frekvence Sinamics S150 ve skříňovém provedení s možnostmi rekuperace.

Představena bude zároveň výkonná synchronizace pohonů s využitím sítě Profinet. Ta bude do budoucna na bázi fyzické komunikační vrstvy Ethernet alternativou ke sběrnici Profibus v izochronním režimu. Model se synchronizací 36 os regulovaných pohonů v praxi předvede vytížení sběrnice při paralelním přenosu dat v protokolu TCP/IP.

Průmyslové automatizační systémy

Nové typy centrálních procesorových jednotek Profinet, známé z řídicí techniky pod označením Simatic, doplňují průmyslový Ethernet mnohými vlastnostmi důležitými pro použití Ethernetu v provozu. Systém přitom využívá standardní protokoly TCP/IP a ostatní zavedené standardy informační techniky. Ethernet na provozní úrovni je účelný zejména pro zvýšení pohodlí při vykonávání vzdálené správy, diagnostiky a konfigurace zařízení přes běžná webová rozhraní a při realizaci bezdrátové komunikace, dále poskytuje připojení více uzlů než dosavadní technologie a dokonce zjednodušuje podnikové informační toky tím, že všechny zúčastněné členy leží na jednotné homogenní komunikační sběrnici.

Obr. 5.

Obr. 5. Modul LOGO!

V návaznosti na Profinet bude na veletrhu poprvé představena řada Scalance, kompletní sada aktivních prvků pro výstavbu průmyslových sítí Ethernet. Chybět nebudou ani pasivní síťové komponenty a systémy pro rychlou a bezproblémovou pokládku kabelových rozvodů.

Představen bude i nový robustní modulární systém Simatic (obr. 4) v krytí IP65/67. Tyto jednotky jsou vhodné pro instalaci přímo na stroji nebo do technologie mimo rozváděčové skříně; vynikají modularitou a flexibilitou.

Pod označením Simatic HMI (Human Machine Interface) jsou nabízeny produkty pro ovládání řízené technologie. Patří sem i software pro projektování těchto produktů a vizualizační software WinCC. Tradičně budou moci zájemci zhlédnout nové verze operátorských panelů a zobrazovacích zařízení, dále nový program pro projektování a vizualizaci Simatic WinCC flexible, který nahrazuje dosavadní produkty skupiny Simatic – ProTool.

Obr. 6.

Obr. 6. Multifunkční bezpečnostní modul 3TK2845 se čtyřmi vstupními okruhy

Představeny budou inovované produkty z řady Panel PC, u levnějších variant Panel PC s označením IL (12" a 15") s dotykovou obrazovkou nebo s membránovou klávesnicí. Nové je i sjednocení montážních výřezů Panel PC IL s vyššími řadami Panel PC, pro všechny typy Panel PC bude nově k dispozici verze s dotykovou obrazovkou o úhlopříčce velikosti 19".

Z dalších novinek lze zmínit Simatic Micro Box PC 420 – miniaturní IPC (262 × 132 × 50 mm), které lze dodat bez jakýchkoliv rotačních částí (tj. bez ventilátoru a pevného disku). Alternativou ke standardní konfiguraci s pevným diskem je varianta s paměťovou kartou Compact Flash a operačním systémem Windows XP Embedded.

Rovněž bude možné prohlédnout si novou generaci modulu LOGO! – 0BA5, s inovovaným displejem s lepším kontrastem, novými funkcemi pro zpracování analogových hodnot (rampa nebo analogový multiplexor) a především analogovými výstupy, které umožňují ovládat např. měniče frekvence nebo ventily. Nově je v modulu LOGO! (obr. 5) integrován PID regulátor.

Nízkonapěťová spínací technika

Komplexní řešení Safety Integrated umožňuje integraci bezpečnostních částí řídicího systému strojního zařízení do běžných prvků automatizační techniky; pod názvem Sirius Safety Integrated budou na veletrhu prezentovány osvědčené kombinace bezpečnostních relé a elektronické bezpečnostní moduly. Novinkou je multifunkční bezpečnostní modul 3TK2845 (obr. 6), který zjednodušuje zapojení, šetří místo v rozváděči a snižuje pořizovací náklady až o 40 %. Přístroje pro bezpečnostní obvody, které byly doposud označovány Siguard, jsou nyní začleněny do sortimentu pod označením Sirius Safety Integrated. Jsou to např. ovladače nouzového zastavení 3SB3, koncové nebo magnetické spínače 3SE nebo hlavní a nouzové vypínače 3LD2, popř. světelné clony a závory 3RG784 či laserový skener 3RG783, dále bezpečnostní monitor 3RK1105 (AS-Interface – obr. 7) a motorové spouštěče 3RK1301 (Profibus) decentrálního řídicího systému ET200S.

Obr. 7. Obr. 8. Obr. 9.

Obr. 7. Bezpečnostní monitor 3RK1105 k integraci funkční bezpečnosti do sběrnice AS-Interface
Obr. 8. Unikátní napájecí systém pro motorové vývody Sirius 3RV a 3RT s bezšroubovými připojovacími svorkami
Obr. 9. Pokrokové a kompaktní sofstartéry Sirius 3RW4

V expozici budou zařazeny nové plastové a kovové skříňky typové řady 3SF5811/12/13, osazené řídicími spínači a signálkami 3SB3, které jsou určeny pro přímé připojení ke sběrnici AS-Interface. Kromě kompletních skříněk jsou k dispozici i ovladače, signálky a moduly AS-interface se čtyřmi vstupy a čtyřmi (popř. třemi) výstupy, nebo ovladače pro bezpečnostní funkci nouzového zastavení. Moduly AS-Interface jsou umístěny ve skříňce s ostatními prvky, což dovoluje jejich použití v náročných provozních podmínkách.

Zmínit je také třeba spínací přístroje pro motorové vývody s pružinovými připojovacími svorkami (Cage-Clamp), které jsou odolné proti vibracím a nevyžadují údržbu, pro zátěže do 12 A při 400 V. Jističe, stykače a jisticí nadproudová relé Sirius pro větší proudy mají bezšroubové připojení jen u řídicích a pomocných obvodů; napájecí systém s pružinovými svorkami pro motorové vývody do 5,5 kW (Sirius 3RV1 a 3RT1 – obr. 8) bude též součástí expozice Siemens.

Obr. 10.

Obr. 10. Simocode pro – nová generace systému řízení motoru

Mezi vystavenými produkty budou dva nové typy softstartérů: Sirius 3RW40 a Sirius 3RW30 až do výkonu 250 kW, dále pro těžší rozběhy (doběhy) řada softstartérů Sirius 3RW44 až do výkonu 710 kW při 400 V (ve standardním zapojení) nebo do 1 200 kW při 400 V v zapojení uvnitř trojúhelníku (obr. 9).

Siemens na veletrhu AMPER dále představí nový systém řízení nízkonapěťových motorů Simocode pro (obr. 10), který patří ke skupině výrobků Sirius. Simocode pro je kompatibilní se Simocode-DP. Nový systém řízení motoru Simocode pro lze jednoduše a přímo napojit přes Profibus DP na nadřazené automatizační systémy. Příslušný software Simocode ES umožňuje průchozí, časově úspornou parametrizaci, projektování a diagnostiku. Simocode pro je k dispozici ve dvou funkčních řadách: Simocode pro C (Compact) je kompaktní systém řízení motoru pro přímé spouštění a reverzaci, Simocode pro V (Variable) je variabilní systém řízení motoru s velkým rozsahem funkcí, včetně hlídání napětí a výkonů.

V expozici Siemens bude představen i program Simaris deSign (obr. 11). Jeho verze V1.4 je určena k podpoře projektování elektrických sítí nn. Zájemci budou moci také získat aktuální informace o přípojnicových systémech Siemens Sivacon 8 PS. Návštěvníkům veletrhu budou představeny konstrukce typů CD-K do 40 A, BD01 do 160 A, BD2 do 1 250 A a do 5 000 A (typ LD a LX) v měděném i hliníkovém provedení (obr. 12). K dispozici bude i nový podrobný katalog LV70 pro konstrukční typy CD-K, BD01 a BD2.

Obr. 11.

Obr. 11. Software Simaris deSign

Další informace o aktuálních produktech a novinkách divize Automatizace a pohony společnosti Siemens lze najít na adrese http://www.siemens.cz/ad

Přenos a rozvod energie

Prezentované výrobky jsou z oboru techniky vysokého a velmi vysokého napětí a z oboru sekundární techniky (ochrany, řídicí systémy, Power Quality), např. nový vakuový vypínač pro vn typu 3AH5 (s atesty podle nové normy IEC EN 62271).

Další informace o produktech a službách divize Přenos a rozvod energie lze najít na adrese http://www.siemens.cz/ptd

Landis+Gyr

V expozici Siemens vystaví své produkty rovněž společnost Landis+Gyr, s. r. o., která je dceřinou společností firmy Landis+Gyr AG Zug. Na veletrhu předvede novinky, jako je např. elektroměr ZMD s moduly GPRS a TCP/IP pro sběr dat, elektroměr ZMF pro domácnost s výměnnou jednotkou pro komunikaci PLC, systém pro předávání dat a výměnu informací Message Handler, který umožňuje přenosy naměřených dat po internetu a komunikaci ve směru na operátora trhu, dále představí modul datové akvizice MDW Converge (namísto DGC2000), který poskytuje možnost spojit MDW a systém datové akvizice v jeden robustní systém. Bude vystavena i sada programů EDC-S s komunikačními protokoly SCTM, VDEW a DLMS; ultrazvukové průtokoměry Ultraheat Flow 2WR7 s volně nastavitelným impulsním výstupem; kompaktní ultrazvukové měřiče tepla Ultraheat XS, typ 2WR6, a modul rádiové komunikace a analogový modul pro ultrazvukový měřič tepla Ultraheat 2WR5 a kondenzátu Ultrawater 2WR5.

Obr. 12.

Obr. 12. Přípojnicové systémy

Podrobnější informace o produktech lze nalézt na adrese http://www.landisgyr.cz

Siemens patří mezi největší celosvětové elektrotechnické koncerny a svou produkcí v podstatě pokrývá celou oblast elektrotechniky a elektroniky. Působí ve více než 190 zemích a zaměstnává 430 000 odborníků, kteří vyvíjejí a vyrábějí produkty, navrhují a instalují komplexní řešení přesně podle požadavků zákazníků a nabízejí velké množství služeb.

Zastoupení společnosti Siemens AG v České republice bylo obnoveno v roce 1990. V současné době patří Siemens s více než 12 000 zaměstnanci mezi největší zaměstnavatele v ČR. Siemens v ČR působí v těchto hlavních oblastech: automatizace a řízení, doprava, energetika, informace a komunikace, osvětlení a zdravotnictví.

Více informací zájemci naleznou na adresách http://www.siemens.com a http://www.siemens.cz


TIA na dosah – březen/duben 2005

Přípojnicové systémy v praxi

Společnost Siemens ve třetím pokračování prezentací TIA na dosah představí zájemcům sortiment přípojnicových systémů vhodných pro rozvod elektrické energie od 25 do 6 300 A, který je nabízen od července roku 2004. Vedle vlastních přípojnicových systémů budou představeny možnosti jejich použití ve spojení s ostatními produkty divize Automatizace a pohony společnosti Siemens a dále novinky v oblasti výkonového jištění a program pro podporu projektování sítí nízkého napětí.

Termín:
5. 4. 2005 Praha, 15.00 až 17.00 h

Místo:
Veletrh AMPER – Pražský veletržní areál Letňany, velký sál č. 1

Program:
- přípojnicové systémy,
- typově zkoušené rozváděče nn,
- příklady komunikace se spínacími přístroji,
- nová generace Simocode pro,
- program Simaris deSign.

V programu nebudou chybět praktické ukázky aplikací přípojnicových systémů.

Po skončení prezentace bude podávána večeře.

Na prezentaci se registrujte nejpozději do 29. 3. 2005.

Více informací a možnost registrace on-line naleznete na adrese www.siemens.cz/tia.nadosah