časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Společnost Siemens na MSV v Brně

|

číslo 8-9/2004

Mezinárodní strojírenský veletrh

Společnost Siemens na MSV v Brně

Společnost Siemens se zúčastní 46. ročníku Mezinárodního strojírenského veletrhu, který se na brněnském výstavišti uskuteční ve dnech 20. až 24. září 2004. Siemens na veletrhu představí aktuální novinky ze své produkce, expozice společnosti bude umístěna v pavilonu Z.

Obr. 1

Automatizace

V oblasti malých programovatelných automatů Simatic S7-200 (obr. 1) bude představeno několik významných novinek, které tuto úspěšnou řadu dále rozšiřují. Stávající CPU 224 a CPU 226 jsou inovovány – mají více paměti pro program i data, rychleji zpracovávají uživatelský program a jsou schopny zpracovat signály až do frekvence 200 kHz. Dále přibylo zcela nové CPU 224XP, které je založeno na inovovaném CPU 224, a nabízí navíc dva komunikační porty, dva integrované analogové vstupy a jeden integrovaný analogový výstup. V souvislosti s novými produkty přichází na trh nová verze vývojového prostředí STEP7-Micro/WIN V4.0, určená pouze pro automaty řady Simatic S7-200. Společnost Siemens dále představí nový software PC-Access pracující na bázi OPC klienta pro přenos dat z automatu S7-200. Převratnou novinkou v oblasti malých HMI panelů (Human Machine Interface) je textový panel TD200C s vlastním rozvržením a volitelným počtem tlačítek. Pro aplikace, které vyžadují jednoduchý grafický panel, je nabízen dotykový displej TP170micro, který nahrazuje svého předchůdce TP070.

Ve skupině Simatic – distribuované periferie budou prezentovány novinky v oblasti ET200S (obr. 2) s možností připojení na průmyslový Ethernet a dále novinka ET 200iSP (obr. 4) pro provozy s nebezpečím výbuchu (tzv. provedení Ex). Novým výrobkem je rovněž frekvenční měnič v distribuovaném provedení ET 200S FC s bezpečnostními funkcemi. Tento výrobek byl přihlášen do soutěže o zlatou medaili MSV 2004. V expozici nebudou chybět ani nové verze textových panelů s označeními OP 77A,B, OP73, OP73micro, jenž plně nahradí starší typy. Obr. 2 Mezi jejich výhody patří vylepšený displej, vyšší komfort při správě projektů (program uložený v ovládacím panelu) a možnost změny měřítka zobrazovaného textu (jediným omezením je nyní velikost a rozlišení displeje). Novým softwarem pro projektování a vizualizaci je Simatic WinCC flexible, nabízející nové možnosti při tvorbě projektu a správu dat prostřednictvím internetu. Bude prezentováno rovněž kompletní spektrum průmyslových PC – Panel PC, Rack PC a Box PC. Letošní novinkou je Simatic Micro Box PC 420 (obr. 3). Jedná se o průmyslové PC vhodné pro umístění do rozváděče, který je co nejblíže technologii. Jeho největšími přednostmi jsou malé rozměry a snadná instalace. V návaznosti na průmyslová PC budou představeny také průmyslové monitory a SW pro programování a vizualizaci (STEP 7, WinCC). Významnou novinkou je DVD „Premium studio 2004„, obsahující kolekci důležitých programů pro systémy Simatic a Sinumerik. Pomocí tohoto DVD, které je vhodné pro použití např. v automobilovém, potravinářském či farmaceutickém průmyslu, lze například standardizovat verze jednotlivých SW použitých v určitém projektu.

Standardní pohony

Expozice společnosti Siemens představí v oblasti standardních pohonů elektromotory nízkého napětí a nevýbušné asynchronní motory nízkého napětí. Elektromotory pocházejí z produkce firmy Siemens Elektromotory, s. r. o., konkrétně závodů v Mohelnici a Frenštátě pod Radhoštěm. Motory jsou určeny k pohonu průmyslových zařízení, jako jsou ventilátory, čerpadla, obráběcí stroje, hydraulické komponenty a dřevoobráběcí stroje. Motory s krytím Ex lze použít i v prostředí s nebezpečím výbuchu – např. v chemických provozech, u benzínových pump, či v dolech. Motory lze používat i v náročných klimatických podmínkách. Mezi zajímavosti budou v expozici patřit např. pravoúhlý řez motorem 1LA7 v točicím se provedení, řez tzv. modulovou koncepcí motoru, nevýbušný motor 1MJ7 o hmotnosti asi 200 kg, jednofázový motor 1LF7 a různá provedení motorů v patkovém, či přírubovém provedení. Na závěsných nástěnných panelech budou zobrazeny netradiční pohledy do výrobních provozů mohelnického a frenštátského závodu.

Obr. 3

Pohony velkých výkonů

Společnost Siemens se v oboru pohonů velkých výkonů bude prezentovat jako dodavatel funkčních celků regulovaných i neregulovaných pohonů. Jedná se o dodávky navzájem sladěných produktů (transformátor, měnič, motor, příslušenství) s inženýrskými výkony (poradenství, výpočty úspor energie, uvádění do provozu). Pro názornou představu možného použití synchronních generátorů, které se vyrábějí v mnoha modifikacích v závodě Siemens Electric Machines Drásov, je pro návštěvníky veletrhu připraven schématický model malé vodní elektrárny, vybavené vysokonapěťovým synchronním generátorem Siemens typu 1FC4 711-8. Model návštěvníkům názorně předvede princip výroby elektrické energie ve vodní elektrárně: vodní proud roztáčí peltonovu turbínu, turbína pohání generátor, který vyrobí elektrickou energii a vyrobená energie rozsvítí lampu, jež v modelu znázorňuje elektrické spotřebiče. Synchronní generátory jsou dodávány ve výkonových verzích od 20 kV·A a napětí 400 V až do výkonu 10 000 kV·A a napětí 12 kV. Generátory se používají také v řadě jiných aplikací, například jako agregáty nouzového napájení v nemocnicích, zdroj palubního napájecího napětí na lodích nebo vrtných plošinách, zdroj elektrické energie v dieselových elektrických lokomotivách a ve větrných a tepelných elektrárnách.

Nová generace frekvenčních měničů Sinamics

V České republice je postupně na trh uváděn kompletní sortiment frekvenčních měničů Sinamics paralelně s dnešními řadami pohonů Micromaster, Simovert Masterdrives a Simodrive. Jako nejmenší jednofázový frekvenční měnič se již v praxi uplatňuje Sinamics G110 Obr. 4 a jako největší skříňový frekvenční měnič pro ventilátory a čerpadla Sinamics G150. Mezi největší výhody tohoto sortimentu patří důsledná implementace sběrnice Profibus, vč. isochronních přenosů (v další etapě Profinet), důsledná modularita, jednotný způsob návrhu v softwaru Sizer, nastavování a uvádění do provozu pomocí softwaru Starter a integrace do prostředí plně integrované automatizace pomocí softwaru Drive ES a Step7.

Frekvenční měnič s modulární koncepcí Sinamics S120, jehož moduly jsou propojeny rychlou sběrnicí DRIVE-CliQ, má napájecí moduly Basic Infeed, Smart Infeed, Active Infeed, které lze zvolit podle potřeby pro rekuperaci (vracení) energie do sítě. Důležitým prvkem jsou různé varianty řídicí jednotky, moduly digitálních a analogových vstupů a výstupů, různé moduly střídačů, interní či externí chlazení nebo chlazení typu Cold Plate (montáž bez chladiče na stěnu rozváděče).

Pohony pro dynamicky náročné aplikace

Nabídka v oblasti elektrických pohonů pro vysoce dynamické aplikace a řízení víceosových technologických zařízení výrobních strojů obsahuje především řídicí systém Simotion. Nyní přichází na trh varianta Simotion D, založená na speciální řídicí jednotce nové řady Sinamics S120. Obr. 5 Mezi výhody pro výrobce strojů patří: zefektivnění inženýrské práce, editor pro programování formou funkčního diagramu (FUP), inteligence a polohování přímo v pohonu a vzdálená diagnostika přes internet. Systém se osvědčuje především ve strojích s více řízenými osami a vysokými dynamickými nároky, tzn. při balení výrobků, ve dřevozpracujících, sklářských a textilních strojích a v zařízeních na zpracování plastů. Uživatelé jistě uvítají úsporu inženýringu (Simotion D, Sizer, Starter, Drive ES), velmi kompaktní zástavbu (střídače pro dvě osy), řídicí jednotku pro více os, ukládání dat do paměti Compact Flash a slučitelnost s náročnými prostředími, díky použité výrobní technologii.

Momentové motory

V expozici společnosti Siemens budou prezentovány také momentové motory (Torquemotors). Tyto motory (obr. 5) se vyznačují velkým momentem při nízkých otáčkách, díky němuž lze konstruovat pohony bez převodovek. Dutá hřídel je uložená v radiálních ložiscích, motory mají integrovaný enkodér a vodní chlazení. Pro zákazníka je výhodný malý zastavěný prostor, především díky absenci převodovky, téměř nulová vůle a údržba převodovky, větší celková účinnost a vysoká dynamika a v neposlední řadě také snížení hlučnosti pohonu. Momentové motory se uplatňují na strojích pro zpracování plastů (extrudery), dále v textilních, papírenských a balicích strojích a v lisech.

Další informace zájemci naleznou na adresách:
http://www.siemens.cz/ad
http://www.siemens.com