časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Společnost Schneider Electric odměnila vítěze soutěže POSTER

|

číslo 7/2006

Společnost Schneider Electric odměnila vítěze soutěže POSTER

Na Elektrotechnické fakultě ČVUT v Praze byly vyhlášeny výsledky již desátého ročníku mezinárodní studentské soutěže Poster. Vítěze ocenila i společnost Schneider Electric.

Cílem soutěže Poster je podpora kreativní výzkumné práce, stimulace využití vědeckých poznatků v praxi a navázání diskuse mezi studenty z různých zemí. V rámci studentské soutěže bylo letos představeno 144 prací 177 studentů, z toho 39 jich bylo ze zahraničí. Soutěž byla rozdělena do sedmi specializovaných sekcí. Práce posuzovala odborná komise složená ze zástupců vysokých škol technického směru i zástupců firem.

Obr. 1. Předávání cen soutěže Poster na Elektrotechnické fakultě ČVUT v Praze
Obr. 2. Generální ředitel Schneider Electric CZ Olaf Körner gratuluje studentu Pavlu Hlisnikovskému
Obr. 3. Výzkumné pracoviště – experimentální měření od vítězného studenta

Obr. 1. Obr. 2. Obr. 3.

V sekci Energetika zvítězila práce Pavla Hlisnikovského z Elektrotechnické fakulty VŠB – Technické univerzity v Ostravě. Popisuje nepřímý měnič frekvence s proudovým meziobvodem pro střídavé pohony, který minimalizuje spínací ztráty a jehož parametry jsou z hlediska eliminace harmonických a zlepšení hodnoty EMC (Electromagnetic Compatibility – elektromagnetická kompatibilita) optimalizovány; to je důležité pro stabilitu a spolehlivost veškerých elektrických a elektronických systémů. Toho bylo dosaženo pokrokovým řešením řídicí jednotky, která využívá metody z oblasti neuronových sítí a umělé inteligence.

Vítěznou práci ocenil i generální ředitel Schneider Electric CZ pan Olaf Körner: „Se stoupající spotřebou elektrické energie je důležitý i pokrok v oblasti elektrotechnických komponent, které umožní optimalizaci sítě a v konečném důsledku i úspory elektrické energie. Pavel Hlisnikovský jedno z takových řešení předložil a obstál i v mezinárodní konkurenci. Proto ho i naše společnost odměnila věcnou cenou. Čas ukáže, zda jeho řešení bude použito třeba v nových produktech naší společnosti.„

Společnost Schneider Electric podpořila soutěž Poster 2006 na ČVUT v Praze finančně i materiálně. Podobně dlouhodobě podporuje aktivity i na jiných vysokých školách v České republice i ve světě.