časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Společná platforma elektro

|

číslo 7/2002

Výměna zkušeností

Společná platforma elektro

Ing. Jaroslav Ďoubalík, výkonný tajemník ESČ

Dne 14. května 2002 se za aktivní účasti prezidenta Hospodářské komory České republiky pana RNDr. Zdeňka Somra a viceprezidenta HK ČR pana Františka Holce uskutečnilo pracovní setkání představitelů elektrotechnických svazů a živnostenských společenstev působících na území České republiky.

Cílem jednání bylo vytvoření společné platformy k diskusi o dalších aktivitách směřujících ke vzniku uskupení, které by mohlo plnit funkci elektrotechnického profesního společenstva v systému podnikatelské samosprávy v rámci Hospodářské komory České republiky.

Všichni přítomní statutární zástupci elektrotechnických spolků projevili vůli k dalšímu společnému postupu. Byla ustavena pracovní skupina, která vypracuje návrh konkrétních podmínek spolupráce, stanoví cíle a oblasti odborných aktivit.

První schůzka této pracovní skupiny se na základě usnesení přijatého na květnovém zasedání představitelů elektrotechnických spolků konala ve středu 12. června 2002 v sídle Elektrotechnického svazu českého. Jednání se zúčastnili zástupci Libereckého, Olomouckého, Jihomoravského a Moravskoslezského kraje a Elektrotechnického svazu českého.

Po obsáhlé konstruktivní diskusi se účastníci jednání shodli na zásadách dalšího postupu, ze kterých vyplynul návrh konkrétních úkolů:

  1. Pracovní skupina ustavená dne 14. května 2002 při setkání představitelů elektrotechnických spolků doporučuje svěřit ESČ mandát k zastupování elektrotechniků v rámci Hospodářské komory ČR formou převzetí statusu profesního společenstva v oboru elektro. Členové pracovní skupiny projednají tento návrh s relevantními spolky v krajích a výsledek sdělí ESČ nejpozději do 31. července 2002.

  2. ESČ pozastavuje proces ustavení zástupců ESČ pro jednání s orgány státní správy a samosprávy v jednotlivých krajích v rámci systému Hospodářské komory České republiky. ESČ se zavazuje, že pokud dojde k dohodě dle bodu 1, nahlásí Hospodářské komoře ČR jako své krajské zástupce reprezentanty, kteří budou ustaveni na základě společné vůle členů elektrotechnických spolků působících na území jednotlivých krajů. Způsob určení krajských zástupců se ponechává plně na vůli příslušných spolků. Členové pracovní skupiny oznámí ESČ jména, e-mailové adresy, telefony a kontaktní adresy krajských zástupců do 31. července 2002.

  3. ESČ svolá nejpozději do konce září 2002 zasedání krajských zástupců, na kterém budou upřesněny jejich kompetence a náplň činnosti a bude ustaven předseda tohoto grémia.

  4. ESČ je pověřen prezentací výsledků jednání pracovní skupiny a dohodnutých termínů v odborných médiích. Součástí prezentace bude i výzva určená elektrotechnickým spolkům v krajích, které se prozatím do tohoto procesu nezapojily. Členové pracovní skupiny využijí vlastní kontakty k šíření informací o probíhajících jednáních nejen v krajích, které zastupují, ale dle možností i v dalších regionech.

Na základě uvedeného pověření Elektrotechnický svaz český vyzývá elektrotechnické spolky aktivně působící na území České republiky, aby se připojily k myšlence společné platformy pro spolupráci elektrotechniků v rámci ustavující se podnikatelské samosprávy zastřešované Hospodářskou komorou ČR. Představitelé spolků, které se rozhodnou tuto výzvu přijmout, by měli co nejdříve kontaktovat kancelář ESČ, kde jim budou poskytnuty veškeré potřebné informace.

Aktuální zprávy o této problematice budou průběžně zveřejňovány na svazové internetové adrese www.in-el.cz/esc

[Tisková zpráva Elektrotechnického svazu českého.]

Kontakt:
Elektrotechnický svaz český
Zelený pruh 1294/52
147 08 Praha 4
tel.: 02/44 46 46 49, 44 46 40 72
fax: 02/44 46 40 76
e-mail: esc@iol.cz