časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Soutěž zručnosti – ISŠT – COP Most

|

číslo 7/2004

výměna zkušeností

Soutěž zručnosti – ISŠT – COP Most

Josef Lancoš,
vrchní mistr elektro ISŠE Chomutov

Odborná škola ISŠT – COP v Mostě uspořádala 15. dubna 2004 soutěž zručnosti oboru elektro – silnoproud, které se zúčastnila i naše škola, ISŠE Chomutov. Tuto soutěž sponzorovala firma OBO Bettermann a firma Kaiser.

Soutěže se zúčastnila dvoučlenná družstva ze škol: Obr. 1

  • ISŠT – COP Most,
  • COP Tachov,
  • ISŠT a E Sokolov,
  • SOŠE a SOU Ústí nad Labem,
  • SOUE a U Plzeň,
  • ISŠE Chomutov.

Úkolem soutěžních družstev bylo za prvé namontovat elektroinstalaci v dutých stěnách – konkrétně v tzv. sádrokartonu – za použití elektromateriálu a nářadí firmy Kaiser. Jednalo se o zapojení schodišťového automatu ETA R100 a za druhé instalaci počítačového a silnoproudého rozvodu v parapetních kanálech WDK 60110 firmy OBO Bettermann, včetně jejich instalace na zeď (obr. 1).

Výsledné bodové ohodnocení soutěžních družstev bylo takovéto:
1. místo – ISŠE Chomutov – zisk 246 bodů
2. místo – SOUE a U Plzeň – zisk 227 bodů
3. místo – ISŠT – COP Most – zisk 194 bodů
4. místo – ISŠT a E Sokolov – zisk 187 bodů
5. místo – SOŠE A SOU Ústí nad Labem – zisk 179 bodů
6. místo – COP Tachov – zisk 100 bodů

Obr. 2

Za naši ISŠE (Integrovaná střední škola energetická Chomutov, Na Průhoně 4800) se soutěže zúčastnili žáci Jakub Gombár a Roman Singer. Oba jsou studenty třídy MS3 – studijní obor mechanik silnoproudých zařízení (26-42-L/001). Tento obor je zaměřen na silnoproudá zařízení v elektrotechnice, v němž se žáci mohou specializovat na problematiku alternativních zdrojů energií, je ukončen maturitní zkouškou.

Jmenovaní žáci se obdobné soutěže zúčastnili již v březnu. I tato soutěž byla uspořádána ISŠT COP v Mostě, avšak dotována byla firmou KOPOS Kolín a. s.

Úkolem soutěžících bylo namontovat elektroinstalaci v sádrokartonovém materiálu s použitím elektroinstalačního materiálu a nářadí firmy KOPOS. V uvedené soutěži si žáci vedli velmi dobře a obsadili pěkné 2. místo (obr. 2).

Za odborné vedení ústavu chci touto cestou Jakubovi a Romanovi poděkovat, především za příkladnou reprezentaci školy, a poblahopřát jim za získání obou ocenění, ale i za volbu studijního oboru.