časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Soutěž v programování relé EASY firmy Moeller pro žáky SOŠ a SOU Lanškroun

|

V rámci podpory vzdělání mladých elektrotechniků spolupracuje firma Moeller dlouhodobě se Střední odbornou školou (SOŠ) a Středním odborným učilištěm (SOU ) Lanškroun. Společnost Moeller vybavila pracoviště pro výuku žáků řídicími relé Easy, na kterých si žáci cvičí praktické dovednosti. V rámci této spolupráce byla uspořádána soutěž v programování řídicích relé Easy pro žáky třetích ročníků. Soutěž se konala 2. června v prostorách SOŠ a SOU v Lanškrouně za účasti zástupců firmy Moeller.
 
Studenti měli za úkol vytvořit program pro programovatelné relé Easy řady 500. Ten měl sloužit pro řízení rozběhu motoru hvězda-trojúhelník. Cílem bylo odladit na PC program vytvořený v Easy-Soft, dále připojit programovatelné relé Easy500, navázat komunikaci, předvést správné fungování a nakonec vytisknout kompletní dokumentaci k programu.
 
Hodnocení měla ve svých rukou odborná porota ve složení Bc. Jindřich Král, Ing. Jan Schöpp, Jan Minář a Ladislav Provazník – zástupci SOŠ a SOU Lanškroun, Ing. Karel Špaček a Ing. Lukáš Matějíček, Ph.D. – zástupci firmy Moeller. Hodnocena byla funkčnost, délka a kvalita programu, čas potřebný pro přípravu a odladění programu na relé Easy a kvalita technické dokumentace.
 
Pro vítěze soutěže připravil Moeller hodnotné ceny v podobě digitálního fotoaparátu, mobilní vypalovačky DVD a setu Xcomfort pro bezdrátové spínání osvětlení. Vítězství v této soutěži získali:
 
1. místo – Lubomír Lipavský, obor mechanik elektronik
2. místo – Jakub Skalický, obor slaboproudá elektrotechnika
3. místo – Marek Pokorný, obor slaboproudá elektrotechnika
[Tiskové materiály Moeller.]
 
Obr. Jakub Skalický představuje své řešení zástupcům odborné komise (zleva K. Špaček, J. Král)