časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Soudní znalci ze SRN na exkurzi v Praze

|

redakce Elektro
 
Při příležitosti letošního elektrotechnického veletrhu AMPER 2008 se v Praze uskutečnila i návštěva skupiny soudních znalců z oboru elektrořemesel ze SRN (VSEH – Verein der vereidigten Sachverständigen der Elektrohandwerke, e. V. – Sdružení soudních znalců elektrořemesel).
 
A nebyli to žádní elektrotechničtí učedníci. Všichni se totiž pohybují v oboru elektrotechniky již pěknou řádku let a dosáhnout hodnosti „Obermeister“, kterou většina z nich měla, vyžaduje už kvalifikované zkušenosti. Sdružení zastupuje čtyři spolkové země SRN – Severní Porýní-Vestfálsko, Porýní-Falc, Hesensko a Sársko (obr. 1). Jednotliví znalci jsou specialisté v oborech všeobecné elektroinstalace, odborná legislativa a vztahy se státní správou, EMC, bezpečnost práce v elektrotechnice, elektrotechnika v tiskárenském a polygrafickém průmyslu, výpočetní technika, ochrana proti bleskům a přepětí a požární bezpečnost.
 
Redakci Elektra při návštěvě německých znalců připadla úloha hostitele, a proto jsme pro německé kolegy kromě kulturního připravili i odborný program. Za jeho nejvydařenější akce se dají označit návštěva laboratoří vn katedry energetiky na ČVUT Praha a také exkurze do vodní elektrárny na ostrově Štvanice.
 
Kolegové z katedry energetiky ČVUT se své úlohy zhostili na výbornou – představili vynikající, profesionálně připravený program. V jeho úvodu seznámili znalce ze SRN s postavením, úlohou a se současnými úkoly katedry, ale také s jejími perspektivami a plány (obr. 2). Při výkladu vedoucího laboratoří doc. Ing. Vladislava Kvasničky, CSc., se němečtí kolegové mohli seznámit s vybavením a provozem laboratoří a položili také mnoho zasvěcených otázek (obr. 3).
 
Návštěva vodní průtočné elektrárny na Štvanici se uskutečnila i za doprovodu manželek našich německých kolegů. Snad ze zvědavosti, snad z vrozeného technického zájmu si nenechaly ujít možnost seznámit se s provozem a technickým vybavením něčeho tak unikátního, jako je elektrárna v samém srdci Prahy. A nutno říci, že zatímco pohled na Pražský hrad z vyhlídkové věže budovy elektrárny (obr. 4) tento pocit zvesela umocnil, pak sejít po točitých schodech do patnáctimetrové hloubky až pod hladinu Vltavy a ocitnout se v těsné blízkosti tří ocelolitinových vodních přivaděčů (průměr 4 m) a temně dunících
alternátorů (každý o výkonu 1 890 kW) znamenalo pocit unikátnosti doplnit ještě pocitem obdivné pokory jak před sílou přírody, tak před umem našich techniků (obr. 5).
 
Kolegové ze SRN naše hostitelské úsilí ocenili jak po osobní, tak po profesní stránce. Takže, auf Wiedersehen!
 
Obr. 1. Sdružení VSEH zastupuje čtyři spolkové země – Severní Porýní-Vestfálsko, Porýní- Falc, Hesensko a Sársko
Obr. 2. Ing. Jan Švec (stojící vlevo) z ČVUT Praha seznámil účastníky exkurze s perspektivami a plány katedry elektroenergetiky
Obr. 3. Laboratoř vn se na drahnou chvíli stala diskusním klubem
Obr. 4. Z vyhlídkové věže elektrárny na Štvanici se otvírá nezvyklé pražské panorama
Obr. 5. Temně hučí ... alternátory 1 890 kW