časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Software pro návrhy pohonů

|

Festo, s. r. o.
 
V oboru průmyslové automatizace je často skloňovaným pojmem mechatronika neboli kombinace mechaniky, elektroniky a softwarového inženýrství. Je tomu tak mj. proto, že mechanické konstrukce moderních strojů se již v současnosti neobejdou bez elektrických prvků a výpočetní techniky. Společnost Festo nezůstává za tímto trendem pozadu a ve svém produktovém sortimentu nabízí kromě tradičních pneumatických pohonů i celou škálu pohonů elektrických. Orientaci v této široké nabídce a výběr správného pohonu pro danou aplikaci usnadňuje speciální software, který po zadání požadovaných parametrů doporučí několik vhodných variant pohonů a jejich porovnání.
 

Zadání a výsledek

Úlohu na výběr správného pohonu lze rozdělit na dvě části: mechanickou a elektrickou. Vedení mechanických pohonů musí unést požadovanou zátěž a jejich kinematika přenést výkon motoru. I motor a jeho technika musí odpovídat dané úloze. Obvyklými parametry pro zadání jsou hmotnost zátěže a síly na ni působící, celkový čas pro přemístění předmětu na určitou vzdálenost, směr pohybu a přesnost polohování. Softwarový nástroj je připraven přijmout nejen výše uvedené zadání, ale i jeho různé modifikace. Během několika sekund po spuštění výpočtu je získán výsledek s několika doporučenými variantami uspořádání sestavy a jejich vzájemným porovnáním. Kompletní výsledkovou dokumentaci je možné vytisknout nebo uložit ve formátech PDF a RTF. Pro zjištění ceny a dostupnosti stačí zvolit odkaz pro vygenerování poptávky, vyplnit kontaktní údaje a poptávku zaslat faxem do společnosti Festo. Specialisté zákaznického centra poptávku zpracují a požadované údaje zašlou zpět.
 

Výběr pohonů a technologie motorů

V nabídce společnosti Festo je na výběr z následujících mechanických variant pohonů:
  • pohony s ozubeným řemenem (délka zdvihu i několik metrů, přesnost polohování ±1,2 mm, rychlost podle druhu vedení až 10 m·s–1),
  • pohony s vřetenem (zdvih do 2 m, přesnost polohování od ±0,02 mm, rychlost do 2 m·s–1),
  • letmé pohony (pohyb profilu, motor, převodovka a kabely se nepohybují),
  • pohony ve tvaru válce (s rozmanitým sortimentem příslušenství),
  • pohony s mechanikou saní,
  • manipulační moduly s lineárním elektromotorem (rychlost do 3 m·s–1, přesnost polohování až 0,015 mm).
Motory jsou u většiny pohonů volitelné z této nabídky:
  • krokové motory,
  • servomotory,
  • stejnosměrné motory,
  • lineární elektromotory.
Všechny tyto technologie jsou obsaženy v softwaru pro návrh a každá z nich je pro určité typy úloh optimální.
 

Návrh manipulátoru

Jedná-li se o složitější celek s několika pohony – manipulátor, stačí v běžném katalogu výrobků vybrat uspořádání podle potřeby a poptávku se základními údaji o požadované manipulaci předat technickému oddělení společnosti Festo. Techničtí specialisté na základě obdržených údajů velmi rychle sestaví správnou kombinaci pohonů i příslušenství a nabídku s přesnými technickými parametry, cenou i dodací lhůtou zašlou zpět. Na vyžádání mohou zaslat i model CAD v 3D zobrazení.
 

Úspora času a námahy

Z uvedeného vyplývá, že během velmi krátké doby je možné splnit všechny zákaznické požadavky na pohyb, ať jde o jednoduchý zdvih, nebo o složitou manipulaci. Není třeba nic složitě počítat, kreslit, vyrábět ani montovat. Součástí dodávky je samozřejmě i příslušná dokumentace. Úspory času i snížení nákladů při návrhu, konstrukci, výrobě i montáži strojů jsou značné, a tak zbývá více kapacit na řešení technologie daného zařízení.
 

Download

Software pro návrh elektrických pohonů je zdarma ke stažení na webových stránkách www.festo.czv nabídce Podpora Stahuj Stáhnout software Elektrické pohony PositioningDrives. Po instalaci je v programu možné zvolit jako výchozí jazyk češtinu.
 
Další informace mohou zájemci získat na adrese:
Festo, s. r. o.
Modřanská 543/76
147 00 Praha 4 – Hodkovičky
tel.: +420 261 099 611
fax: +420 241 773 384
 
Obr. 1. Pohon s ozubeným řemenem DGE-ZR
Obr. 2. Pohon s vřetenem DGE-SP
Obr. 3. Letmý pohon DGEA
Obr. 4. Pohon ve tvaru válce DNCE
Obr. 5. Elektrické saně SLTE
Obr. 6. Modul s lineárním elektromotorem HME
Obr. 7. Prostorový portál