časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Software jako nepostradatelný pomocník elektrotechnika

|

číslo 4/2003

Amper 2003

Software jako nepostradatelný pomocník elektrotechnika

Ing. Jiří Meisner, ELMER

Osobní počítač, spolu s potřebným softwarem, se stal nedílnou pomůckou snad každého elektrotechnika – např. pro kreslení schémat, hledání informací v normách, při tvorbě revizních zpráv, při evidenci spotřebičů. Toto vše a ještě více nabízí software firmy ELMER Praha s. r. o., který používá velký počet uživatelů. Právě množství uživatelů softwaru ELMER je zárukou jeho neustálého zdokonalování podle aktuálních požadavků. I přesto zůstává jednou z předních vlastností softwaru ELMER jeho jednoduché a nenáročné ovládání v prostředí operačního systému MS Windows.

SCHÉMATA – kreslení elektrotechnických výkresů

Velká část elektrotechniků již přešla od ručního kreslení k vytváření výkresů za použití počítače. Místo dokupování inkoustu do technických per nyní dokupují náplň do inkoustové tiskárny. Ti ostatní jistě zvažují, v jakém softwaru by měli kreslit. Mohou být velké rozdíly v možnostech a funkcích softwaru, v požadavcích na zručnost a proškolení uživatele a v neposlední řadě i v jeho ceně. Například velké množství často nepotřebných funkcí softwaru bývá na úkor ovladatelnosti a srozumitelnosti. Problémem může být i takový software, který nutí uživatele pouze k určitému postupu při kreslení a tím může uživatele omezovat.

V takovém porovnání právě software SCHÉMATA firmy ELMER vyniká svojí jednoduchostí a okamžitou použitelností, a to bez nadbytečných požadavků na kvalifikaci uživatele. Lze kreslit všechny typy výkresů, včetně jednopólových schémat nebo situačních výkresů. Je možné vybírat z široké nabídky schematických značek. Značky lze propojovat, modifikovat nebo i si vytvářet vlastní. Formát výkresu může být libovolně velký. Výkresy lze načítat z DWG/DXF. Papírovou dokumentaci je možné naskenovat a po následné vektorizaci upravovat. Lze vypsat seznam použitých součástek a sčítat délky kabelů.

Navíc si kdokoliv může prohlížet a tisknout výkresy pomocí volně šiřitelného softwaru – prohlížeče výkresů ELMER.

REVIZE – tvorba revizních zpráv a hledání v normách

Kdysi nepostradatelná pomůcka revizního technika – psací stroj, dnes již zcela vymizela. Objemné sloupce norem a jejich změn narovnané na poličce se stávají nepřehlednými. Vždyť nové měřicí přístroje umožňují přenesení naměřených hodnot až do počítače.

Právě toto všechno je integrováno v softwaru REVIZE, který nabízí široký výběr formulářů (více než 40 typů) pro všechny druhy revizí (i vn), revize strojů a rozváděčů, revize přípojek pro RZ. Formuláře lze pohodlně vyplňovat ve vestavěném textovém editoru. Revizní zprávy jsou přehledně evidovány s termínem příští revize. S výhodnou je používána také funkce evidence elektrických spotřebičů, včetně ručního nářadí.

Software REVIZE obsahuje všechny důležité články z norem, i s možností vyhledávání. Rozsáhlý seznam závad specifikuje závady podle ČSN a souvisejících vyhlášek. Odůvodnění závady lze vložit přímo do textu revizní zprávy. Užitečný je aktuální seznam platných a také i zrušených norem, včetně seznamů změn.

Dále je v softwaru obsaženo množství doplňujících funkcí – ceníky revizních a údržbářských prací, přenos naměřených hodnot z měřicích přístrojů, výpočty ve zprávě (např. sčítaní výkonů), často používané texty.

SPOTŘEBIČE – evidence spotřebičů a nářadí

V tomto programu jsou přehledně evidovány spotřebiče a nářadí včetně protokolů o kontrole a revizi. Jednoduše lze sledovat termíny a tisknout seznamy spotřebičů ke kontrole i k revizi. Také je možné vyhledat nevyhovující spotřebiče.

TESTY – testování znalostí z elektrotechniky

Software TESTY obsahuje otázky a odpovědi pro přezkušování elektrotechniků (podle § 6, 7, 8 a 10 vyhl. 50/78 Sb.). Software lze použít jak pro učení, tak pro přezkoušení. Je v něm obsaženo velké množství vzorových otázek s možností tvorby vlastních testů. Zajímavostí je učící režim, ve kterém uživatel odpovídá na otázky, a dokonce vtipně lze použít i rádce, který zúží okruh možných odpovědí. Přezkušující s výhodou využijí funkci pro vedení evidence absolventů testů s tiskem protokolu o zkoušce a osvědčení.

Závěrem zbývá jen konstatovat, že popisovaný software firmy ELMER je příkladem vhodného softwaru přizpůsobeného potřebám elektrotechnika. Používání takovéhoto softwaru se stává nutností, která je dána nezastavitelným pokrokem.

ELMER Praha s. r. o.
Ing. jiří Meisner
Valtická 123
155 21 Praha 5-Sobín
tel. a fax: 220 981 202, 603 413 864
e-mail: elmer@elmer.cz
http://www.elmer.cz