časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Snímače pro indikaci koncových poloh

|

číslo 6/2002

Inovace, technologie, projekty

Snímače pro indikaci koncových poloh

(firemní článek FCC Průmyslové systémy)

Obr. 1.

Pohony, ať již elektrické nebo pneumatické, většinou vyžadují indikaci koncových poloh. V minulosti se k tomuto účelu používaly hlavně mechanické spínače ovládané vačkou nebo jiným mechanismem. Toto řešení je jednoduché, má však některé nevýhody. K těm největším patří menší spolehlivost zařízení, které obsahuje pohyblivé části. Může dojít ke zlomení pružin způsobenému únavou materiálu. U venkovních instalací může „zamrznout“ spínač v jedné poloze působením nečistot nebo mohou skutečně zamrznout vnější části mechanismu. Tyto nevýhody odstraňuje instalace bezkontaktního spínače – přibližovacího čidla.

Firma Pepperl+Fuchs vyvinula v roce 1958 vůbec první indukční snímač ve světě. V současné době je možné najít standardní indukční válcová čidla (obr. 1) v mnoha aplikacích, kde je třeba indikovat koncovou polohu mechanické části.

Kromě čidel válcových jsou mnohdy používána i čidla v hranolovém pouzdru. Některá z nich mohou přímo nahradit mechanický mikrospínač (obr. 2).

Obr. 2.

Pro indikaci polohy otočné části se velmi často používají indukční čidla slotová (štěrbinová), která indikují průchod kovové clonky (obr. 3). Zajímavé je miniaturní čidlo SJ3,5-E2 se šířkou štěrbiny 3,5 mm a s vnějšími rozměry 10 × 20 × 15 mm. Často je používáno jako detektor přednastavené hodnoty v provozních ručkových tlakoměrech, jindy slouží k přesnému polohování součástí různých podavačů, např. v tiskařských strojích nebo v kopírkách.

Samostatnou oblastí jsou čidla pro indikaci koncových poloh dvoustavových ventilů. Zvláště u ventilů je funkce zpětného hlášení polohy často požadována a právě pohony a indikace ventilů zhusta pracují v náročných podmínkách. Bývají montovány venku, mnohdy ve výbušném nebo agresivním prostředí, a na jejich spolehlivé funkci většinou závisí i bezpečnost chemického provozu.

Firma Pepperl+Fuchs vyrábí několik typů specializovaných snímačů pro indikaci polohy ventilů. Jde o dvojitý snímač (dva snímací systémy v jednom pouzdru), aby bylo možné nezávisle indikovat obě polohy ventilu. Místo vačky se užívá tzv. inicializační klobouček z plastu, do kterého jsou vloženy kovové lamely inicializující aktivaci indukčního čidla.

Obr. 3.

Indikační systém lze na poháněný ventil namontovat různými způsoby. Dříve se často montoval dovnitř skříně pohonu. Bylo to řešení poplatné používaným mechanickým spínačům. Dnes se dává přednost tzv. otevřenému řešení, kdy se snímací systém montuje na standardizovanou hřídel ventilu nad těleso pohonu.

K dispozici jsou tyto dvě řady snímačů, či lépe snímacích systémů, pro indikaci koncových poloh ventilů.

Snímače řady F25 mohou být montovány do standardizované skříně pohonu i nad pohon. Umístění montážních otvorů odpovídá Specifikaci pro rozhraní ventilů, indikaci polohy a příslušenství VDI/VDE 3845. K dispozici je i modifikace se svorkovnicí pro vodiče napájení pohonu. Ta podstatně zjednodušuje montáž v případě, že k ventilu vede pouze jeden kabel, který obsahuje silové vodiče pro napájení pohonu i signálové vodiče pro snímání polohy.

Obr. 4.

Pouze k montáži nad těleso pohonu jsou určeny dvojité snímače řady F31. Vyhovují rovněž standardu VDI/VDE 3845.

Na obr. 4 jsou ukázány obě řady: vlevo F25, vpravo F31. Snímače lze objednat s libovolným standardizovaným elektrickým výstupem: dvoudrátový i třídrátový výstup, výstup Namur pro prostředí s nebezpečím výbuchu i rozhraní pro připojení na sběrnici AS-i.

Jakékoliv bližší údaje nebo bezplatné zaslání kompletního katalogu indukčních čidel si mohou zájemci vyžádat v kterékoliv kanceláři společnosti FCC Průmyslové systémy.

FCC Průmyslové systémy s. r. o.
info@fccps.cz
www.fccps.cz

400 11 Ústí nad Labem, SNP 8, tel.: (047) 277 41 73, fax: (047) 277 21 15
603 00 Brno, Vinařská 1a, tel.: (05) 43 21 56 54, fax: (05) 43 21 56 55
182 00 Praha 8, U Slovanky 3, tel.: (02) 66 05 20 98, fax: (02) 68 80 819