časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

SmartWire-Darwin

|

Technologie SmartWire-Darwin společnosti Eaton na­bízí pokrokový komunikační systém pro zapojení spínacích přístrojů do sítě, který přináší zcela novou koncepci možné im­plementace požadované funkce soustavy přístrojů v rozváděči. Systém nevyžadu­je I/O moduly k PLC, které jsou nezbytné pro klasické řešení, a odpadá také zdlou­havé zapojování řídicích vodičů. Výhodou je podstatné zmenšení rozváděčové skří­ně, zdokonalená možnost diagnostiky, jed­noduchá vzájemná zaměnitelnost a rozši­řitelnost.
 
Data jsou ze sítě SmartWire-Darwin do PLC vyšší úrovně předávána přes brá­ny, které využívají standardních průmyslo­vých sběrnic, jako jsou Profibus-DP nebo CANopen. Každá síť SmartWire-Darwin začíná touto bránou. Na jednu bránu může být k síti připojeno až 99 různých modulů. Připojení klasických spínacích přístrojů se provádí pomocí rozšiřujícího modulu mon­tovaného přímo na stykač DILM. Stejně jako spínací přístroje mohou být pro komu­nikaci po síti SmartWire-Darwin přizpůso­beny také ovládací a signalizační přístroje s funkčními prvky M22. Ty jsou k dispo­zici pro ovládací funkce (tlačítka, spínače, vícepolohové přístroje), pro signální funk­ce nebo kombinované ovládací a signální funkce. Ostatní signály z přístrojů, které nemají vestavěnou technologii SmartWire--Darwin, se zpracovávají pomocí I/O mo­dulů namontovaných vedle čidel. Všechna připojení ke komunikačnímu systému jsou zásuvná, díky tomu jsou vyloučeny chyby v zapojení a zkracuje se tím doba uvede­ní do provozu.
 

Pro správný návrh jednotlivých kom­ponent a příslušenství a pro správné na­projektování sítě SmartWire-Darwin slouží konfigurační software SWD-As­sist.