časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Slovo šéfredaktora Elektro číslo 7/2002

|

číslo 7/2002

...slovo šéfredaktora

Zkusíte-li zadat internetovou adresu „elektro.cz“, z monitoru na vás namísto obsahu odborného časopisu vyjukne půvabná ženská zadnice, pohodlně si hovící na lamelové matraci, na níž „…pohoda je skvělá!“ Matrace dokonce, jako napotvoru, údajně nepotřebují ani elektrické vytápění, ale doménu „elektro“, tu ano. O univerzálnosti „elektro“ prostřednictvím ženských proporcí tudíž nemůže být nejmenších pochyb, a to ona dívčina, ač obnažena, leží na matraci k vašemu zraku obrácena zády.

Proč nebylo možné zaregistrovat doménu „elektro“ pro časopis ELEKTRO? Protože slůvko „elektro“ je samo o sobě natolik nasnadě, že na nápad registrace před lety připadl už někdo jiný a „naše elektro“ prostě zabral.

Zatímco od roku 1991 na titul „Elektrotechnik“ plynule navázal název „ELEKTRO“ právě pro svou univerzálnost, a tudíž jako jakýsi signál jeho propojení napříč profesním spektrem v oboru elektro, v případě informační domény jsme museli „elektro“ oželet a nabízet vám, čtenářům, doménu „fccgroup“, vycházející z názvu celého nakladatelství. Ale cítili jsme onu mírnou nelogičnost, a proto jsme nakonec využili jemné slovní česko-anglické hříčky: na nové adrese www.eel.cz nyní na internetu naleznete časopis ELEKTRO v plném znění. I nadále však funguje původní doména fccgroup.

A ona slovní hříčka? Slůvko „eel“ [íl] zavání nejen elektrem, ale navíc v angličtině znamená „úhoř“, a odtud je opět už jen krůček k elektřině. Ostatně, kdo by si dobře nepamatoval poutavý článek o tajemství elektrických ryb uvedený v ELEKTRO v čísle 1/1997?

Zavedení adresy www.eel.cz je nejen jednodušší, ale znamená i přímější cestu k informacím, neboť poskytuje i fultextové vyhledávání, a to jak pro ELEKTRO, tak pro oba naše sesterské tituly AUTOMA a SVĚTLO. Na adrese www.eel.cz tedy s měsíčním zpožděním najdete kompletní čísla časopisu od začátku roku 2002.

Novinka tzv. fultextového vyhledávání znamená, že stačí zadat například slovo či několik slov nebo jméno autora atd. a program nabídne seznam s odkazy na všechny články, které odpovídají zadaným kritériím (samozřejmě s uvedením ročníku, čísla a stránky). Je to něco úplně jiného než úmorné listování v mnoha ročnících. Klasická podoba časopisu ovšem není žádný anachronismus. Obě formy – papírová a elektronická – mohou existovat spolu a ve vzájemné symbióze.

Tedy, podobně jako na matracích, budiž i nadále s titulem ELEKTRO „…pohoda skvělá!“