časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Slovo šéfredaktora Elektro číslo 5/2003

|

číslo 5/2003

Slovo šéfredaktora

Po vyčerpávajícím dopoledni nákupů v hypermarketu můj univerzálně analytický mozek dospěl k názoru, že celkový trend vývoje lidstva je absurdní.

Na jedné straně se největší duchové lidstva, inspirováni realitou i tajemností okolního světa, s vírou ve vládu vyššího smyslu nad ním snaží ozřejmit přírodní zákonitosti. Na druhé straně ale lidská společnost většinu jejich velkých myšlenek nejenže zcela poživačně převrátí, ale dokonce si onu převrácenou hodnotu vetkne do pravidel svého jednání.

Významný podíl na myšlenkách a objevech, které ale byly nuceny projít trávicím ústrojím lidstva, mají velikáni z oboru techniky - a samolibě doplním, že přímo z oboru elektrotechniky.

Jen co T. A. Edison vynalezl žárovku, mohlo lidstvo začít pracovat na tři směny. Jen co se rozvinula kvantová fyzika, jsou jejím nejvýraznějším výsledkem zbraně hromadného ničení. Televize, k jejímuž vynálezu nezávisle položili základy P. Nipkow a J. L. Baird, ovlivňuje dnes názory celého světa. Mám pocit, že čeho se nezmocnili vojáci, potažmo obchodníci a finančníci, to použijí politici, nebo se to dříve či později stane alespoň předmětem daní.

Do určité míry můžeme sami ovlivnit, jak žít náš složitý svět. Snad největším uměním je však naučit se vůbec jej žít. A to se všemi jeho hypermarkety, tiskovinami, hypotečními úvěry, televizními a výpočetními programy … Vývoj lidstva totiž nesměřuje k jednotným, pro všechny přijatelným a dodržovatelným pravidlům, ale podobně jako vesmír, rozpíná se do nekonečna (?), od jednoduššího ke složitějšímu.

Přesto si dovolím souhlasit s prostou, několik desítek let starou pravdou nestora českých a slovenských elektrotechniků, prof. Vladimíra Lista (1877 – 1971): „Žít čestně, myslet světově, jednat mužně, nespoléhat na politiku, pracovat přesně, radovat se z krásy a hájit svobodu.„

Ta určitě, i po přežvýkání lidstvem, zůstává stále táž.