časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Slovo šéfredaktora Elektro číslo 5/2002

|

číslo 5/2002

...slovo šéfredaktora

Jako chytrá horákyně jsem si připadal na letošním veletrhu AMPER. S jeho úrovní jsem byl spokojen i nespokojen, výstavní areál byl hotov i nehotov, ač mobilní, spíše jsem přicházel, než abych přijížděl, ale hlavně – samotný veletrh další krok dál učinil i neučinil.

A protože pohádkový král si svou chytrou horákyni pro její fištrón zamiloval, nezbývá ani elektrikářům, než aby si svůj nejmocnější veletrh ještě více oblíbili pro jeho neustálou novost – je stále týž, ale málem každý rok se nám zjevuje v nové podobě nového výstaviště. Novost je tedy hlavní, i když bídnými podmínkami pro svou existenci vynucenou, nechtěnou devizou veletrhu AMPER. Spíše než symbolem elektrotechniky se veletrh AMPER stává symbolem hledání.

Jestliže lidová škodolibá „moudrost“ tvrdí o Praze, že je nejmenším evropským velkoměstem, a o Brnu, že je největší českou vesnicí, právě ono neprávem ostouzené Brno může velkoměstu Praze v případě veletrhu AMPER strouhat mrkvičku – kiš, kiš, Praho, máš nejmenší evropský (spíše český) veletrh, ale já, Brno, mám největší české (spíše evropské) výstaviště. Nádherný českomoravský internacionalismus.

Uspořádat tedy AMPER v Brně? Bohužel nereálná, ještě před vyslovením kýmkoliv tisíci a jedním důvodem pohřbená myšlenka. Řekněme si tedy alespoň ten jeden – brněnské výstaviště i s jeho hlavním klenotem, Mezinárodním strojírenským veletrhem, ovládá jiná veletržní společnost. Z tohoto důvodu se amperovská veletržní společnost Terinvest podobá společnosti cirkusové – má ve své kleci unikátní zvíře, leč – nemá kde hlavu složit. A tak kočuje. A věrní, pracovití elektrikáři za svým zvířetem každoročně přijdou, ať už bude (v Praze) kdekoliv, a svými naleštěnými „elektrofabítky“ a „udělátky“ mu vždy dodají lesku a vážnosti. Elektrotechnika a výstavnictví, které má být její výkladní skříní, jsou, alespoň v České republice, v situaci, kdy elektrotechnika dělá pro svůj hlavní veletrh víc, než on dělá pro ni.

Ale stejně tak jako hloupý chytrý český Honza světem putoval, dobré i zlé udělal, až svého vydřeného štěstí došel, právě tak i veletrh AMPER jistě ve svém zasloužení nakonec spočine.