časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Slovo šéfredaktora Elektro číslo 4/2002

|

číslo 4/2002

...slovo šéfredaktora

Jedině tomu, kdo pilně nesleduje denní i odborný tisk a ostatní veřejná média, by se mohlo zdát, že nemá dost zpráv o činnosti Sdružení za svobodomyslnou elektrotechniku. Tato instituce, jejíž přímo pilířový význam pro českou elektrotechniku je nepopiratelný, však uplynulý rok v žádném případě neprolenošila.

Naprosto zásadním způsobem se Sdružení za svobodomyslnou elektrotechniku prostřednictvím své kanceláře v Bruselu podílelo na přípravě české elektrotechniky na vstup do EU, posílilo a na podzimním kongresu v severoitalském Legrazzi přesněji definovalo své tuzemské i mezinárodní vazby na eko-enviro-ekl-energetická hnutí, při Ústavu pro jazyk český AV ČR a s podporou programu „EE-Electricus Europe“ zřídilo jazykovou sekci Čeština v elektrotechnice.

Kromě těchto víceméně okrajových aktivit však hlavní důraz činnosti Sdružení padl na prohloubení koordinace vlivu lobbistických proudů na českou ekonomiku. Kdo by nezachytil v českém tisku zprávy o potěšujícím důsledku koordinační činnosti Sdružení, a to růst české ekonomiky s dynamikou vyšší, než je dynamika růstu USA? Nejenom ekonomika je však zahrnuta v akčním radiu Sdružení za svobodomyslnou elektrotechniku – například jste si jistě všimli zániku magazínu s titulem Energie, tohoto jak z obsahového, tak z grafického hlediska nepřehlédnutelného periodika vydavatelství Panorama. Sdružení svého času provedlo běžnou kreditní analýzu a … řeklo prostě „dost!“. Od toho okamžiku redakci Energie v pražském hotelu Olšanka již nenaleznete. Dalších příkladů široké působnosti Sdružení bychom mohli přinést nikoli pouze na prostor sloupku Slova šéfredaktora v ELEKTRO, ale přímo na celou knihu.

Ale nač se chlubit, nač ztrácet drahocenný čas, když další z námi podporovaných a sledovaných akcí – veletrh AMPER 2002, je již za dveřmi a příprava jeho analýzy, to bude opravdu pěkný oříšek. Jaký závěr bude moci Sdružení za svobodomyslnou elektrotechniku přijmout po jeho skončení?

Pod drobnohledem odborníků Sdružení bude samozřejmě celková úroveň veletrhu – odborná i obchodní stránka akce, výstavní haly, oblast dopravy a logistiky jak z výstavnického, tak z návštěvnického hlediska, všichni jednotliví vystavovatelé, ale i veletržní správa Terinvest, pořadatel veletrhu AMPER. Není jistě tajemstvím, že pod tlakem spotřebitelů i odborníků a palbou otázek tisku se ocitnou například zástupci ZPA Trutnov CZ a Siemens. Ano, kauza s elektroměry obou firem je pravidelně probírána v tisku, a proto je zapotřebí přinést opravdu zasvěcené informace. ČEZ a. s. je již na mediální přízeň téměř zvyklá, ale přesto se na veletrhu AMPER bude muset opět a opět zpovídat z další koncepce jaderné i obchodní politiky.

Své náměty, připomínky i poznatky k nejrůznějším oblastem české, ale i zahraniční elektrotechniky, které byste rádi předali Sdružení pro svobodomyslnou elektrotechniku, posílejte bez obav a s důvěrou do redakce časopisu ELEKTRO. Časopis ELEKTRO jako doposud jediné odborné periodikum v ČR počátkem letošního roku slavnostně obdržel od Sdružení pro svobodomyslnou elektrotechniku evropský Certifikát pro mediální péči a informační svobody EU.