časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Slovo šéfredaktora Elektro číslo 3/2004

|

číslo 3/2004

Slovo šéfredaktora

Počátkem února uspořádala redakce ELEKTRO otevřenou diskusi, tzv. Kulatý stůl, k otázkám hromadícím se k problematice rušených norem řady 34 31xx – obsluha a práce na elektrických zařízeních a jejich náhrady novým souborem ČSN EN 50110.

K zorganizování a uskutečnění takovéto akce se redakce ELEKTRO cítila nejen oprávněna, ale přímo povinována, a to vzhledem ke svému postavení a funkci v oboru elektrotechniky.

Za organizačního přispění kolegy Václava Macháčka z STE, kterému tímto ještě jednou za jeho pomoc děkuji, se mohli u diskusního stolu sejít téměř všichni kompetentní odborníci, kteří byli ochotni a schopni sdělit svůj názor ke zmíněné problematice.

Účastníci Kulatého stolu přes různorodost pohledů na citlivou problematiku dobrovolně a ochotně věnovali svůj čas a odbornost osvětlení svých stanovisek, korektně se zhostili diskusních souhlasů i nesouhlasů, projevili odvahu svou účastí na otevřeném fóru.

Z málokteré situace na naší celospolečenské scéně jsem měl tak dobrý pocit jako právě z redakčního Kulatého stolu. Potvrdilo se mi, že když se v našem prostoru věc udělá se zápalem a s dobrou vůlí, najdou lidé ochotu pro dialog a naslouchání.

Diskuse se velkou měrou týkala i vlivu EU na poměry v České republice. Na vzorku elektrotechniky je možné pozorovat, jakým způsobem se budou nastolovat a řešit i mnohé ostatní otázky celoevropské společnosti. No, jednoduché to nebude.

Diskusní Kulatý stůl ukázal, že většina problémů má kořeny v našem, českém domě. Ale také ukázal, že alespoň elektrotechnici si o svých názorech umějí pohovořit věcně a otevřeně.

A i proto všem účastníkům únorového redakčního Kulatého stolu děkuji.

Bližší informace o důvodech a cílech Kulatého stolu jsou uvedeny v článku na straně 11.