časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Slovo šéfredaktora Elektro číslo 2/2004

|

číslo 2/2004

Slovo šéfredaktora

Stejně jako moudrá matka přechází shovívavým mlčením dotěrné otázky nezkušeného dítěte, tak i Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV), takto státní orgán v ohledu bezpečnosti práce s kompetencí nejširší používá techniky blahosklonného mlčení, coby nejvyššího stupně komunikace s dotírajícím okolím. Mlčí k dotazům vzneseným za redakci ELEKTRO na absenci vyhlášky vymezující požadavky na termíny a způsoby prověřování odborné způsobilosti, mlčí k otázkám na postupy organizací státního odborného dozoru (SOD) a nyní čerstvě mlčí i na opakovanou pozvánku redakce k diskusi u kulatého stolu. A tu jsem konečně, já nedovtipa, pochopil: to jistě není mlčení zpupného, zabedněného byrokrata, to jistě není mlčení neschopného úředníka, jak se začasto můžeme dočíst například v brakové literatuře. To je mlčení moudré, vědoucí a plné zkušenosti, ba i trpělivosti s nezdárným dítětem.

MPSV rozprostírá svá křídla nad nejvyšším orgánem SOD nad bezpečností práce – ČÚBP – a tváří v tvář novým, celoevropským skutečnostem nabízí odborné veřejnosti své mlčení jako onu pověstnou udici, která podána bědnému namísto ryby, má mu posloužit, aby sám si ryb nalovil. Eh, ty nevděčný elektrikáři, co na tom, že legislativní pravomoc byla zákonem již v roce 1994 převedena z ČÚBP na MPSV! Sám si odpověz, sám si zařiď, sám se postarej. Dnes více než kdy jindy platí osvědčené: kdo problém objevil, ten jej řeší.

Vedením odboru bezpečnosti práce a životního prostředí MPSV je v současné době pověřena JUDr. A. Samková. Od svého předchůdce, Ing. A. Cuce, převzala štafetový kolík této funkce již notně ohmataný. A zatímco já, šéfredaktor-pošetilec, otravuji denně desítky mailových adresátů – autorů, klientů, odborníků i kolegů - svými odpověďmi a elektronickou komunikací, paní JUDr. Samková, spoléhajíc nepochybně na inteligenci inženýra elektrotechniky, mi svým ohlušujícím mlčením naznačila řešení nad jiné funkční. Chci jí proto touto cestou za takto nezištně udělenou lekci prozíravosti poděkovat.

Nebo …paní doktorko, ví snad MPSV něco, co my, elektrikářští červi, ještě nevíme!?