časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Slovo šéfredaktora Elektro číslo 2/2002

|

číslo 2/2002

...slovo šéfredaktora

Elektrotechnika České republiky bude mít zřejmě nejpozději od roku 2004 otevřenou možnost poměřovat se s evropsky nastavenou laťkou. Přestože se stále zřetelněji dotyčný rok prezentuje jako rok údajného vstupu ČR do EU, rozsáhlé možnosti si náročnost této laťky věrohodně vyzkoušet se naskýtají již nyní. Elektrotechnika však není pouze technika sama o sobě, ale jsou to především otázky zaměstnavatelské, celní, daňové, sociální, personální, legislativní a mnohé další. A stejně jako práce dělá práci (což dobře zná každý řemeslník) i otázky plodí další otázky. Kdo se však chce skutečně odborně obeznámit s odpověďmi, praktikami a vztahy za našimi hranicemi, musí si v českém informačním prostředí počínat poněkud partyzánsky – spoléhat se pouze sám na sebe, zásobovat se a informovat vlastními silami, sám se rozhodovat. To proto, že systematických, pravidelných, kompetentních a veřejně dostupných informací o možnostech či úskalích vstupu do EU pro českého občana, podnikatele, zaměstnance, živnostníka, zaměstnavatele, pacienta … atd. je tam, kde by to normální občan očekával, totiž ve veřejných médiích, třeskutě poskrovnu. Také proto je za mnohými hlasy zaznívajícími na téma vstupu ČR do EU slyšet rozpačitý podtón nejistoty nebo účelového výkladu.

Ano, lze zasednout k internetu a pod heslem EU brouzdat hodiny a hodiny informační džunglí. Na internetu jsou informací celé kupy, hromady. Tam ano. Avšak věřte, nevěřte – internet stále není samozřejmostí dostupnou pro všechny a navíc, v kokpitu u PC jste právě tím osamělým partyzánem, tou přemýšlivou, jednotlivou, lidskou bytostí, která se potřebuje o své informace a informace druhých podělit a poradit. Proč si nemohu „své“ informace zkonfrontovat s pravidelným pořadem, například ve veřejnoprávní televizi, je mi záhadou.

A proto si časopis ELEKTRO dovolí od příštího čísla všem Vám partyzánům-občanům-podnikatelům-živnostníkům na svých stránkách přinášet o výše nastíněných otázkách pravidelně více informací.