časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Slovo šéfredaktora Elektro číslo 2/2002

|

číslo 3/2002

...slovo šéfredaktora

Že objevy a formulování fyzikálních, a potažmo elektrotechnických zákonitostí je mnohdy nelehká a klikatá záležitost, o tom se mohou naši čtenáři pravidelně přesvědčovat rubrice Archiv. Síla zákonitostí stanovených jasnozřivými badateli před desítkami a stovkami let si zasluhuje úctu a vážnost nejen za své dávné novátorství, za svou neměnnou, historickou, „zákonnou“ platnost, ale zejména za skutečnost, že každý nově objevený zákon přispěl k poznání a v jistém smyslu i uklidnění názorového chaosu.

Jak nebetyčně se však liší svět elektrotechniky od světa myslících, rozumově uvažujících lidí! Zatímco „uklidňující“ zákony elektrotechniky posunují káru lidského poznání k pomyslnému sebezmoudření, často zákony vytvářené samotnými lidmi, a konkrétně mám na mysli osazenstvo Parlamentu ČR, vedou k naprosté názorové schizofrenii. Co jiného si myslet při sledování procesu ustanovování například mysliveckého zákona, zákona o provozu na pozemních komunikacích a v poslední době zákona z nejschizofreničtějších – zákona o ochraně ovzduší. Každý z těchto jmenovaných zákonů vyvolal hysterické lobbování jednotlivců i zájmových skupin, smýkající výkladem a účelem každého ze zákonů z rohu do rohu ringu, používající jednotlivá ustanovení návrhů k naroubování protismyslných doplnění a pojistek, až ze zákonů zbývá vnitřně poloprázdný, o to však pestřejší a po novelizaci volající slepenec, zpravidla nevyváženě čouhající na jednu, obvykle tu nejhysteričtější stranu.

V případě zákona o ochraně ovzduší je tímto rozvažujícím elementem Sekce pro temné nebe České astronomické společnosti, která způsobila pozdvižení svým tlakem na „ …limitování světelného znečištění ovzduší umělým světlem do prostoru v ovzduší, který nemá být osvětlen.“ Rozumějte – astronomové potřebují pro sledování hvězd temno a obce jim toto temno svým osvětlením narušují. Avšak namísto korektního, uvážlivého ošetření možných jednotlivých případů světelného „narušování“, aktivisté z řad astronomů přerušili ticho svých pozorovacích kopulí a neobvykle učenlivým lobbingem za celoplošně stanovené limity (celá ČR do zóny „neosvětlování“!) připravili lahůdku pro svárlivé parlamentní žabáky a myšáky.

Mám rád hvězdné nebe - moje kokří fenka se jmenuje Sadir podle veleobří hvězdy ze souhvězdí Cygnus (Labuť). Mám rád astronomy. Nemám rád neosvícené aktivisty, a to všeho druhu.