časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Slovo šéfredaktora Elektro číslo 12/2004

|

číslo 12/2004

Slovo šéfredaktora

Nevyjádřil ses, nebudeš ani rozhodovat! Nebo ještě lépe: Nevyjádřil ses, když jsi mohl, tak teď mlč! Nikoliv, to nemluvím o nedávných senátních a krajských volbách, kdepak. To takto kolegiálně tykám tobě, čtenáři-kolego, kterému se snad nezdá obsah rubriky „Elektrotechnické fórum“. Donesla se totiž k mému šéfredaktorskému stolu tvoje údajná drobná nelibost.

Podívej, kamaráde, nebudu přece nahoru dolů zdůrazňovat, že tato rubrika je určena a otevřena pro názory čtenářů, odborníků, fachmanů a všech těch, kteří se nebojí jít s kůží na trh. Že je to rubrika všech těch, kteří nelení a zformulují svůj názor na věc, dokážou když už ne rovnou zodpovědět, tak alespoň položit správnou otázku týkající se někdy větší, někdy menší části nás elektrotechniků.

Oproti volbám má jmenovaná rubrika jednu velkou výhodu: je otevřena každý měsíc. Otázky a odpovědi, a to nejen ty v tomto čísle, mají nutit k zamyšlení (zejména ty, kteří jsou kompetentní k odpovědi), mají vyvolat diskusi. Jestliže diskusi nevyvolávají, nestojí buď problém, který otázky vyslovují, za nic, nebo se nenašel dost zralý protihráč. To je v tomto případě pravděpodobnější.

Je pravda, že od odborného technického časopisu by málokdo čekal nějaké moralizování, dokonce snad politikaření nebo žehrání na poměry. A přece ani odbornost, jakou elektrotechnika bezesporu je, se bez nějakého toho občasného zažehrání neobejde. Poněkud zestručněno, důvody pro ono žehrání mohou být dva: buď mohou možnosti techniky notně předbíhat současné společenské poměry, nebo naopak vyspělost daných společenských pravidel daleko převyšuje úroveň techniky. Jako kamenné koule bolasu australského domorodce při letu k cíli se technika a poměry vzájemně táhnou a předbíhají. Ale v ČR, představte si jako napotvoru, došlo v průběhu posledních patnácti let vlastně ke kombinaci obojího. Jak úroveň techniky, tak úroveň společnosti poskočily kamsi dopředu, spojovací provaz mezi nimi se však zachytil o starou haluz, bolas se nějak zamotal a neletí. Otázky „Elektrotechnického fóra“ nám pomáhají zašmodrchaný uzel rozmotat.

Mimochodem, ještě k těm povedeným senátním a krajským volbám. Kdyby mi jeden každý předplatitel ELEKTRO poslal svůj hlas, mohl jsem být dnes s přehledem senátorem. Tak nevím, zda máme tolik předplatitelů nebo na post senátora stačilo tak málo voličů. Tak snad příště!